Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Herman Lindqvist: Dags att avskaffa konseljvinet, undrade kungen

21 okt, 2018, 09:00 
AvJoakim Magne
Annons

Då och då visas bilder från slottet där kungen och kronprinsessan sitter i sammanträde med regeringen. Kungen berättade en gång för mig hur det gick till då han som alldeles ny monark för första gången skulle möta statsråden i september 1973. Då gällde ännu den gamla författningen som bestämde att kungen skulle leda konseljen och underteckna alla viktiga beslut. Han upptäckte då att en del av herrarna hade ett glas med en röd vätska framför sig på bordet. Den tjugosjuårige kungen tänkte att det kanske var någon stärkande medicin för de äldre farbröderna, men för att inte genera dem frågade han ingenting. Några veckor senare fick han en faktura från slottets vinkällare för ett ganska fint och inte så billigt vin som serverats under rubriken ”konseljvinet”. Han fick då veta att ända sedan Karl XIV Johans dagar, för 200 år sedan, brukade höga ämbetsmän som kom för audienser till slottet serveras ett glas vin.

Väntetiden kunde nämligen bli mycket lång och det var kallt i de dragiga salongerna. Då kunde ett värmande glas rött vin passa bra. Nu var det 1973 och kungens valspråk var ju som bekant ”För Sverige i tiden”. Han tyckte att vinservering en vanliga förmiddag mitt i veckan kanske inte riktigt längre ”var i tiden”. Han lät sondera försiktigt vad statsråden ansåg om ”konseljvinet”. Var det inte dags att avskaffa detta? Han fick då till sin förvåning ett samstämmigt svar från samtliga socialdemokratiska ministrar: Vinet var en fin gammal tradition som bör bevaras, ansåg de allihopa.

Alltså fortsatte slottspersonalen att ställa fram den obligatoriska konseljkaraffen då statsråden var på ingående.

Annons

Därför brukar jag alltid titta noga på nytagna bilder från konseljsalen. Det verkar dock inte som om herrarna och damerna i dagens regeringsmöten fortsatt den gamla traditionen för kung och fosterland. Eller kanske de bara inte tar med sig glasen in i salen nu för tiden?

Läs mer: Herman Lindqvist: Kungen är evig scout – och alltid redo

Läs mer: Herman Lindqvist: Siste Bernadotten att visa politiska sympatier

Foto: Suvad Mrkonjic, IBL

Annons