Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Herman Lindqvist: Därför är prinsessan Estelle unik – på alla vis

Herman Lindqvist: Därför är prinsessan Estelle unik – på alla vis
NU GRATIS

Svensk Damtidnings expert på kunglig historia, Herman Lindqvist, ser unika kopplingar i hur Estelle skolas för tronen.
👑 Estelle ska vara redo den stora dagen
👑 Drottningskolan har pågått sedan hon döptes...
👑 Likheterna mellan drottning Kristina och prinsessan Estelle, menar Herman.

Prinsessan Estelle fyller sju år lördagen den 23 februari. Hon är Sveriges 71 prinsessa sedan Olof Skötkonungs dotter Ingegerd föddes någon gång kring år 1000. Den prinsessan blev drottning i Novgorod och Kiev och stammor för kungar i Ryssland, Norge, Ungern och Frankrike samt slutade sina dagar som helgon.

Estelle är unik på många sätt i vår kungliga historia. Sålunda är hon den första prinsessan som föddes som arvprinsessa, den som ska ärva tronen.

Victoria blev kronprinsessa den 1 januari 1980 då lagen om kvinnlig tronföljd började gälla. Därmed blev det hennes barn som först ska ärva tronen, oberoende av kön. Estelle var först. Alltså blev hon den första prinsessan i Sverige som är förutbestämd att en dag ärva tronen. Den dagen då Victoria blir drottning blir Estelle kronprinsessa. Sverige har regerats av tre drottningar. Margareta av Danmark, Kristina och Ulrika Eleonora d.y. Ingen av dem var född tronföljare.

Estelle med målade naglar.

Läs mer: Från Estelles snöbus till Victorias trill – se oväntade filmen!

Det finns en viss likhet mellan drottning Kristina och Estelle. Kristina var ännu inte fyllda sex år då hennes far stupade och hon blev drottning. Självklart var det en förmyndarregering som regerade tills hon blev 18 år och myndig. Likheten med mellan Estelle och Kristina är att bägge skolas till att bli regenter från späd barndom. Estelle gjorde sitt första egna framträdande, efter dopet, redan då hon var två månader gammal. Det var då kung Carl XVI Gustav fyllde 66. Sedan dess har familjen på alla sätt markerat Estelles roll i familjen, att hon är den som en dag ska ärva tronen. Inskolningen började omedelbart. Hon har redan lärt sig engelska och hon är mycket historieintresserad.

Ingen vet hur de politiska vindarna kommer svepa i framtiden men kungafamiljens inställning är att de ska göra allt för sin del för att Estelle ska vara redo den dagen det blir nödvändigt. Alla Vasakungar hade sin tids bästa astrologer. Estelle får lita till bra utbildning och goda rådgivare. Vindarna blåser åt rätt håll.

Läs mer:

Herman Lindqvist: ”Förr tog kungarna bara för sig”

Herman Lindqvist: ”Ställ ut de kungligt begåvade!”

Herman Lindqvist: Ibland behövs det inte mycket för feta skandalrubriker