Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Herman Lindqvist: "Désirée var en morgontrött drottning"

10 aug, 2019, 13:00 
AvHerman Lindqvist
I denna krönika skriver Herman Lindqvist om den forna drottningen Désirée och hennes morgon och kvälls-rutiner. Hur drottningen gärna tog en promenad under sommarnätterna och sov ända till eftermiddagen.
Annons

En del människor är utpräglade kvällsmänniskor, andra är uppe med tuppen. Så även inom kungliga familjer. Kung Carl XVI Gustaf är sällan riktigt vaken före klockan tio på morgonen, men desto piggare efter tio på kvällen.

De allra första i huset Bernadotte, Karl XIV Johan och drottning Désirée, var inte pigga morgonmänniskor. Med åren träffades kungen och drottningen allt mer sällan. De åt inga måltider tillsammans. Drottningens morgonuppstigningar blev allt senare på dagen och närmade sig så småningom tidpunkten för eftermiddagsteet.

Hela hennes dygn försköts så att hon brukade åka på sin morgontur med häst och vagn fram emot middagstiden på kvällen. Supén åt hon efter midnatt och sen kunde hon sitta upp hela natten och ha det trevligt med sina hovdamer. Damerna hade dock inte alltid så trevligt.

Stack varandra med nålar för att hålla sig vakna

De försökte hålla sig vakna på olika sätt, ibland helt enkelt genom att sticka varandra med nålarna i handarbetena. Ingen kunde dra sig tillbaka för natten förrän drottningen hade gjort det. Drottning Désirée ville gärna promenera i trädgården i sommarnatten, men var rädd för fladdermössen, därför lät hon sina hovdamer gå först iklädda vita klänningar för att dra åt sig djuren. Det var både lättast och svårast på sommarnätterna.  Lättast därför att i den ljusa sommarnatten kunde man hålla sig upprätt tills solen kom över skogsbrynet.

Sommar på Rosersbergs slott i Uppland

Drottningen tillbringade många somrar på Rosersbergs slott i Uppland. Där satt hon med sina hovdamer på verandan och hade det trevligt hela natten. Då de första bönderna kom vid femtiden för att ta itu med dagens sysslor, kunde de se Sveriges drottning på balkongen och beundra henne för att hon var så morgonpigg.  De kunde ju inte veta att hon strax skulle gå och lägga sig.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

 

Foto: TT och Alexis Daflos/Kungahuset.se

Annons