Herman Lindqvist: ”Fick Serafimerorden i sista minut”

Herman Lindqvist: ”Fick Serafimerorden i sista minut”
NU GRATIS

Alla har vi sett Serafimerorden på kungligheternas bröst, men vad betyder den? Det reder Svensk Damtidnings kungliga expert Herman Lindqvist ut.

Då det är galamiddag på slottet brukar kungliga familjen komma med ett blått band över höger axel. I dess ände hänger ett ordenstecken, Serafimerorden. På herrarnas frackar syns dessutom en silverglänsande kraschan på vänster sida. Det är ett stycke levande historia som lyser i kamerablixtarnas sken.

Serafimerorden grundades redan 1748. Sverige hade då inga fina utmärkelser i motsats till ärkefienden Danmark, som hade Elefantorden eller England som hade sin Strumpebandsorden. Serafimerorden är den högsta utmärkelse man kan få i Sverige- fast sedan 1975 är det bara kungligheter som kan få den i vårt land, samt kungligheter och statschefer i utlandet. Varje Serafimerriddare får en vapensköld, helst med ett personligt valspråk. Då riddaren avlider ringer Serafimerklockan en hel timme på den avlidnes begravningsdag.

Därefter hängs skölden upp i kyrkan. I dag har 881 personer fått Serafimerorden, senast smyckades Italien president Sergio Mattarella. Den siste icke-kunglige svensken var riksmarskalken m.m. Sten Rudholm. Han fick orden i sista minuten, en månad före deadline 1975.

Gjorde anspråk på Frankrikes tron

Nu är den bara för kungligheter, hur små den än är, senast prinsessan Adrienne. Valspråken är intressanta. På prins Charles sköld står det: ”Ich dien” (tyska för ”jag tjänar”). Så har det varit för alla prinsar av Wales. En förklaring är att då den förste prinsen av Wales segrade över Böhmens kung 1346 tog han dennes valspråk. Ingen vet säkert. På hans mors Elizabeths II:s sköld står det” ”Dieu et mon droit” franska för ”Gud och min rätt”. Det har varit alla engelska monarkers valspråk sedan 1300-talet. På den tiden var franska hovspråket i London, dessutom gjorde kungen Henry V, anspråk på Frankrikes tron.

Serafimerorden har smyckat inte bara kungligheter samt en och annan diktator, som råkat vara statschef. Även folkliga personer, som inte trivs på galamiddagar, som Sydafrikas hjälte Nelson Mandela och elektrikern från Gdansk, Lech Walesa, polska Solidaritets tidigare ledare, har fått sina blåa band.

Läs mer:

Herman Lindqvist: ”Prins Charles kan säkert kröningsdokumenten utantill”

Herman Lindqvist: ”Så skulle Bernadotte ha regerat i Polen”

Herman Lindqvist: ”Därför är Oscar II Sveriges meste kung”