Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Herman Lindqvist: Ibland behövs det inte mycket för feta skandalrubriker

27 jan, 2019, 12:00 
AvJoakim Magne
Svensk Damtidnings expert på kunglig historia Herman Lindqvist berättar en minst sagt intressant historia från de fina salongerna.👑 Drottning Sofia blev skandalomsusad – gjorde någonting en drottning aldrig hade gjort👑 Maken, Oscar II, passade på att roa sig👑 ”Jag kommer aldrig ut efter 10 på morgonen”
Annons

Detta är en premiumartikel och tillgänglig för dig som är en del av Svensk Dam Plus.

Ibland behövs inte mycket innan media tar fram de feta skandalrubrikerna för våra kungligheter. Det kan bara vara en tjuvrökande prinsessa. Drottning Sofia, Oscar II:s gemål, blev skandalomsusad för något som inte skulle höja ett ögonbryn på dagens redaktioner. Hon och tre väninnor hade, helt utan manligt sällskap, infunnit sig på restaurangen ”Le Grand Véfour” vid Palais Royal i Paris. Krogen var då, och är fortfarande, en av Paris mest eleganta och dyraste. Men det var en offentlig lokal! Aldrig någonsin i Sveriges historia hade drottningen gjort något sådant. Hon gjorde aldrig om det.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Hennes make däremot, Oscar II, unnade sig både det ena och det andra och torde ha besökt de flesta offentliga lokaler värda ett besök. Då makarna var på en flera månader lång semester vid Rivieran för att vårda Sofias hälsa, passande Oscar på att roa sig rejält.

Annons

Han skriver i ett brev till en god vän:

” Här dansas och leves. Jag kommer aldrig ut efter kl 10 om aftonen emedan jag vill vara hemma hos frun tills hon lägger sig, men sedan håller man på så mycket längre.”

Exakt vad han höll på med kan vara osagt. Sofia hade sina aningar. Hon blev med tiden mer och mer religiös. Hon fick kramper. Hon brukade säga ”Jag är inte nervös, jag har bara dåliga nerver”. Hon sökte hjälp utomlands. År 1876 var hon nära sammanbrott och skrev vad som kallats hennes ”avskedsbrev.” Hon orkade inte längre. Men hon kom tillbaka. Hon fann sig i sitt öde. Det var ytterst vanligt att Europas monarker och prinsar levde på det sättet.

Hon stod lojalt vid makens sida under de landsomfattande hyllningarna på parets guldbröllopsdag 1907. Då var unionen med Norge upplöst och kungen svårt deprimerad. Han avled kort efteråt. Sofia beskrivs som en av huset Bernadottes mest begåvade och verksamma drottningar. Hon intresserade sig för politik, formulerade sig väl i tal och skrift och var en utmärkt ordförande i alla sina egna stiftelser och föreningar.

Läs mer:

Annons