Herman Lindqvist: Ibland behövs det inte mycket för feta skandalrubriker

Herman Lindqvist: Ibland behövs det inte mycket för feta skandalrubriker
NU GRATIS

Svensk Damtidnings expert på kunglig historia Herman Lindqvist berättar en minst sagt intressant historia från de fina salongerna.👑 Drottning Sofia blev skandalomsusad – gjorde någonting en drottning aldrig hade gjort👑 Maken, Oscar II, passade på att roa sig👑 ”Jag kommer aldrig ut efter 10 på morgonen”

Detta är en premiumartikel och tillgänglig för dig som är en del av Svensk Dam Plus.

Ibland behövs inte mycket innan media tar fram de feta skandalrubrikerna för våra kungligheter. Det kan bara vara en tjuvrökande prinsessa. Drottning Sofia, Oscar II:s gemål, blev skandalomsusad för något som inte skulle höja ett ögonbryn på dagens redaktioner. Hon och tre väninnor hade, helt utan manligt sällskap, infunnit sig på restaurangen ”Le Grand Véfour” vid Palais Royal i Paris. Krogen var då, och är fortfarande, en av Paris mest eleganta och dyraste. Men det var en offentlig lokal! Aldrig någonsin i Sveriges historia hade drottningen gjort något sådant. Hon gjorde aldrig om det.

Hennes make däremot, Oscar II, unnade sig både det ena och det andra och torde ha besökt de flesta offentliga lokaler värda ett besök. Då makarna var på en flera månader lång semester vid Rivieran för att vårda Sofias hälsa, passande Oscar på att roa sig rejält.

Han skriver i ett brev till en god vän:

” Här dansas och leves. Jag kommer aldrig ut efter kl 10 om aftonen emedan jag vill vara hemma hos frun tills hon lägger sig, men sedan håller man på så mycket längre.”

Exakt vad han höll på med kan vara osagt. Sofia hade sina aningar. Hon blev med tiden mer och mer religiös. Hon fick kramper. Hon brukade säga ”Jag är inte nervös, jag har bara dåliga nerver”. Hon sökte hjälp utomlands. År 1876 var hon nära sammanbrott och skrev vad som kallats hennes ”avskedsbrev.” Hon orkade inte längre. Men hon kom tillbaka. Hon fann sig i sitt öde. Det var ytterst vanligt att Europas monarker och prinsar levde på det sättet.

Hon stod lojalt vid makens sida under de landsomfattande hyllningarna på parets guldbröllopsdag 1907. Då var unionen med Norge upplöst och kungen svårt deprimerad. Han avled kort efteråt. Sofia beskrivs som en av huset Bernadottes mest begåvade och verksamma drottningar. Hon intresserade sig för politik, formulerade sig väl i tal och skrift och var en utmärkt ordförande i alla sina egna stiftelser och föreningar.

Läs mer:

Herman Lindqvist: ”Förr var det döden att smäda konungen”

Herman Lindqvist: Kungahusets unika dragning – till Tyskland

Herman Lindqvist: Madeleines bok har alla förutsättningar att göra succé