Herman Lindqvist: "Kronprinsessans kalas på Öland är gammalt men nytt"

22 jul, 2018, 17:07 
AvHerman Lindqvist
Kungliga födelsedagar har alltid firats stort. Drottning Lovisa Ulrika fick Kina slott i present, skriver Svensk Damtidnings krönikör Herman Lindqvist.
Annons

Kungliga födelsedagar har alltid firats stort på slotten. Den kanske mest kända födelsedagspresenten utdelades den 24 juli 1753 då drottning Lovisa Ulrika fick det splitternya Kina slott vid Drottningholm i present av sin man, kung Adolf Fredrik. Den trettiotreåriga drottningen var totalt överraskad. Slottet hade förts ut till Drottningholm på fartyg i lösa delar, som en byggsats och uppförts i smyg en bit från det stora slottet.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Drottning Lovisa Ulrika fick Kina slott i gåva.
Drottning Lovisa Ulrika fick Kina slott i gåva.

I familjen Bernadotte firades födelsedagarna i början av 1800- talet alltid på Tullgarns slott. Barnen, prinsarna Carl, Gustav, Oscar, August och prinsessan Eugénie, skrev och uppförde egna pjäser och sånger, ofta med nykomponerad egen musik.

Men från början av 1900-talet är det Solliden som blir centrum för familjens firande. Slottet byggdes för drottning Victoria, som alltid hyllades rejält på sin dag, den 7 augusti. Ritualen var alltid densamma. I god tid innan avsade sig drottningen all uppvaktning och alla utsmyckningar. ”Hon ville inte ställa till besvär.” Men så blev det, till hennes glädje, kalas i alla fall.

Annons

Balkonger och loggior smyckades tidigt på morgonen med blomstergirlanger. Alla länets viktiga personer anlände uppsträckta på morgonen i en lång rad. Samtliga slottets anställda från ekonomiavdelning, kök, stall, garage, trädgård och jordbruk kom med sina förmän och chefer för att framföra sina hyllningar. Där fanns flaggviftande barn, sjungande skolbarn, och så kom alltid, drottningens favoritprogrampunkt: försvarets uppvaktning.

Sollidens slott byggdes för drottning Victoria.
Sollidens slott byggdes för drottning Victoria.

Det kunde vara fartyg ur kustflottan som seglade upp med dånande salutkanoner. Flygvapnet kunde komma in på låg höjd och kasta ut blå-gula fallskärmar med blommor. På kvällen följde alltid den stora födelsedagsmiddagen för familj och inbjudna, alla galaklädda.

Kronprinsessan Victorias kalas på Öland är därför en mycket gammal tradition och samtidigt något helt nytt med stor allmänhet, musik och underhållning för Sverige i tiden.

Foto: Stella Pictures

Annons