Herman Lindqvist: Kungen är evig scout – och alltid redo

23 sep, 2018, 10:00 
AvHerman Lindqvist
Kungen övertalades av mamma Sibylla att gå på sitt första scoutmöte. Och det visade sig vara helt rätt, skriver Herman Lindqvist, expert på kunglig historia.
Annons

Flera gånger varje år närvarar kung Carl Gustaf i olika scoutarrangemang. Han är hedersordförande i Word Scout Foundation och fotograferas varje år på något stort scoutläger i något fjärran hörn av världen. Många kanske tycker att kungen borde ha vuxit ur sin scoutskjorta för länge sedan.

Övertalades av mamma Sibylla

Sanningen är att kungen aldrig kommer att lämna scoutingen – han är ” Alltid redo”. Scoutingen var nämligen öppningen för honom till världen, frihet och äventyr bortom slottet, hovet, protokoll och tvång. Kungen berättar att det var hans mor, prinsessan Sibylla som övertalade honom att gå till det första scoutmötet.

Både kungens far, arvprins Gustaf Adolf och Sibylla var aktiva scoutledare så modern tyckte att Carl Gustaf skulle bli det också.

Kungen som ung scout. Något som har blivit en livslång passion.

Kungen berättade för mig att då han var nio år gick han mycket motvillig och pliktskyldigt till mötet med vargungarna på Blasieholmen. Det blev succés. För första gången fick han möta glada och avspända ungdomar som gjorde roliga saker. Kungen har alltid älskat att vara ute i skog och mark, här blev varje möte ett äventyr.

Annons

Kungen kom hem uppspelt

På slottet var han omgiven av enbart kvinnor; systrarna, modern och barnsköterskor. Hos scouterna fanns jämnåriga pojkar och ledare som lärde ut nyttiga saker. Han fick scoutnamnet ”Mowgli”. Kungen berättar att då han kom hem från mötena var han ofta så uppspelt: ”Jag ville klara mig själv, koka min egen middagsmat, så jag värmde en burk korv eller en burk ravioli!”

Med tiden blev hans egna maträtter mer komplicerade. En favorit i dag är ostsufflé på Kalles Kaviar. Tidigt kom kungen ut i internationella scoutsammanhang och såg hur roligt det var att möta jämnåriga från andra länder och lära känna andra landskap, djur och natur. I över fyrtio år har han nu varit världsscoutförbundets aktiva hedersordförande.

Foto: Stella, IBL

Annons