Herman Lindqvist: ”Kunglig glans vid Nobel inte självklart”

Herman Lindqvist: ”Kunglig glans vid Nobel inte självklart”
Gustaf V fick hoppa in för sin far vid den första Nobelprisutdelningen, berättar Herman Lindqvist, Svensk Damtidnings expert på kunglig historia.
Annons

Nobelbanketten, Sveriges största och mest glittrande fest, med över 1 000 gäster och den svenska kungafamiljen närvarande tog plats även i år. Så har det inte alltid varit. Det var nära att det inte skulle bli någon fest överhuvudtaget – i alla fall ville inte kungen vara med.

Då Nobelpriserna första gången presenterades vid förra sekelskiftet var kung Oscar II helt emot. Han chockades vid tanken på att så mycket svenska pengar skulle ges till utländska forskare. Han ville att bara svenska författare och vetenskapsmän skulle belönas. Därför var han inte med vid den första prisceremonin. Han sände kronprinsen, den blivande Gustaf V i stället.

Priserna delades ut i Musikaliska Akademins festsal och middagen, med bara 113 gäster, samtliga män, avnjöts i Vinterträdgården på Grand Hôtel. Det var bråk om priserna från början. Över 40 av det svenska kulturlivets mest kända personer, bland dem August Strindberg, protesterade högljutt mot den förste litteraturpristagaren, den även då okände franske poeten Sully Prudhomme.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:
Annons

Laddar nästa artikel…