Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Herman Lindqvist: Kungliga dramat startade Sophiahemmet

07 okt, 2018, 11:00 
AvHerman Lindqvist
Det var en synnerligen dramatisk händelse 1887 i det så kallade ”Porslinsrummet” på Stockholms slott – som några år senare ledde till att det ansedda sjukhuset ”Sophiahemmet” grundades i Stockholm.
Annons

Drottning Sofia, gift med Oscar II, hade i flera år haft allvarliga hälsoproblem, som hon försökte bota utomlands, för de svenska sjukhusen var vid den tiden stinkande dödsfällor. Någon egentlig sjuksköterskeutbildning förekom inte. I april 1887 var det plötsligt nödvändigt att den då 51-åriga drottningen opererades. Det fanns ingen tid för att resa utomlands, ingreppet måste ske på slottet.

Sövde drottningen med kloroform

”Porslinsrummet” gjordes i ordning. Risken var ytterst stor för att det hela skulle sluta illa. Drottningens anhöriga från Tyskland kom resande. Sofia skrev ”min sista vilja.” Hennes själasörjare, frikyrkopastorn Gustaf Beskow var hos henne dagarna innan. En särskild bön bads i landets alla kyrkor inför operationen. På Sofias begäran skulle orden ”Ske din vilja” ingå i bönen. Då dagen kom satt Oscar II, de fyra sönerna; Gustaf (Gustaf V), Oscar, Carl och Eugen, Sofias halvsyster och pastor Beskow i rummen intill den provisoriska operationssalen försänkta i bön och bibelläsning. Drottningen sövdes med kloroform. Så tog professor Mauritz Salin sina vassaste instrument. Sofias bägge äggstockar måste tas bort.

Annons

Revolution inom sjukvården

Allt slutade väl, drottningen levde ytterligare tjugosex år. I tacksamhet och lättnad över den lyckade operationen donerade kungen pengar och upplät mark i vad som då låg utanför stadens buller och larm för ett nytt sjukhus drivet av de modernaste idéer och med utbildade sjuksköterskor. Sjukhuset, vid Valhallavägen, invigdes 1889 och fick heta ”Sophiahemmet”. I dess vestibul står i denna dag med guldbokstäver: ”Allt till Guds ära.” Drottning Sofias personliga engagemang åstadkom en revolution inom sjukvården och sjukvårdsutbildningen i landet. I dag sitter en annan Sofia i sjukhusets ledning, nämligen prinsessan Sofia som nu är hedersordförande för Sophiahemmet.

Annons