Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Herman Lindqvist om att Carl Philip och Sofia valde namnet Julian

29 mar, 2021, 11:00 
Ellen Myrgård Lindén
Herman Lindqvist prins Julian

En prins är född! Svensk Damtidnings kungliga expert Herman Lindqvist analyserar Carl Philips och Sofias val av namn – och beskriver Julian som unik i huset Bernadotte.

Annons
Babylycka! Sofia & Carl Philip har fått sitt tredje barnBrand logo
Babylycka! Sofia & Carl Philip har fått sitt tredje barn

Varje människa är unik – men frågan är om inte den nyfödde prinsen Julian Herbert Folke är mer unik än någon annan i huset Bernadotte.

Han är den förste som är född prins – men inte Kunglig Höghet.

Han är nummer sju i tronföljden – men tillhör inte Kungahuset för dit hör bara kungaparet, prinsens föräldrar, han mostrar, hans två kusiner Estelle och Oscar och hans farfars syster, prinsessan Birgitta. De är alla Kungliga Högheter.

Prins Julian får ett helt annat liv än Estelle och Oscar

De är alla snäppet finare än han, hans bröder med dem hans farfars systrar Margareta, Désirée och Christina. De är alla ”bara ” medlemmar av kungafamiljen, inte Kungahuset. Till dem räknas även farfars framlidne farbrors hustru, grevinnan Marianne Bernadotte af Wisborg. Still going very strong.

Julian är hertig av Halland. Ett landskap som varit ledigt sedan prins Bertil avled. Landskapet Halland blev svenskt i mitten på 1600-talet men har sedan dess bara haft en enda svensk hertig, nämligen kungens gudfar prins Bertil. Nu blir prins Julian nummer två på den hertiglistan.

Annons

"Kanske blir det bråk på kusinträffar"

Att den lille fått en sådan unik start i livet beror givetvis på kung Carl Gustafs beslut häromåret att skära ner på Kungahuset och alla de personer som kan få kungligt apanage. Ut åkte sex barnbarn. Vi lever i en tid då de flesta av dessa barn inte kommer att märka någon större skillnad då de är vuxna. Kanske de kan bråka på kusinträffar. Kanske någon blir irriterad vid högtidliga ceremonier på slottet, då hen märker att vissa kusiner går före och sitter lite finare, för så är det enligt det kungliga protokollet. Större betydelse har det inte. För Julian och andra efter honom är reformen nog ändå en lättnad. De kommer att få ett något mer avspänt liv med större möjligheter att själva välja livsbanor.

Julian är den förste med detta namn i huset Bernadotte. Herbert är också unikt, troligtvis ett släktnamn på Sofias sida men Folke har gamla historiska och kungliga traditioner. Den äldste var den mytiske Folke Filbyter som ska ha levat för 2000 år sedan, Filbyter = fölbitare, en som kastrerar hästar med tänderna. Hans barnbarn far ”Folke den tjocke”, som var Birger Jarls stamfar. Folke Bernadotte, ättens hjälte från andra världskriget, var kung Carl Gustafs gudfar, varför även kungen fick detta fornnordiska namn.

Det är bara att önska den lille prisen all lycka och välgång!

Foto: TT

Annons