Herman Lindqvist om kriget mot coronaviruset

NU GRATIS

Svensk Damtidnings krönikör Herman Lindqvist har som journalist bevakat många krig. Nu skriver han om det krig vi utkämpar – just nu.

Denna nya fiende är osynlig och ljudlös. Det är kanske det mest obehagliga. Annars har Corona-krisen som fångat Sverige i ett hårt grepp alla likheter med vanliga krig och ockupationer.

Under mina år som utrikeskorrespondent rapporterade jag från mer än tjugo olika krig och krigsliknande konflikter i alla världsdelar, från flera av dem många gånger. Jag känner igen förlamningen, rädslan, osäkerheten, önskan att fly, hamstrarna och de som skor sig på nöden. Den plötsliga döden som kan slå till när och var som helst. De vanliga lagarna gäller snart inte längre. Snart kan allt vändas upp och ner.

“De vanliga lagarna gäller snart inte”

Under mina trettio år som rapportör ur den svenska historien har jag levt mig in i otaliga, långvariga och fruktansvärda krig, som vårt folk tvingats utkämpa och genomleva. Långa perioder var krig vanligare än fred.

Men vi har alltid rest oss till slut och inom några år har livet oftast blivit bättre än vad det var innan.

Sverige har förskonats från krig i 206 år, Europeiskt rekord. Vi har styrts av oftast pålitliga tjänstemän som tänkt mer på det allmännas bästa än på sig egen rikedom. Under de senaste hundra åren har Sverige blivit ett starkt och demokratiskt land med ett nätverk av föreningar och folkrörelser. De ekonomiska effekterna av viruskrisen är långt värre än själva sjukdomen. Hundratusentals människor riskerar bli arbetslösa, företag kommer att gå i konkurs, produktionen bromsas upp. Riket hasar ner i ett ekonomiskt svart hål.

Kungahuset borde leda kampen mot corona

En av de största talanger vi svenskar odlat fram under generationernas gång är förmågan att organisera oss. Nu borde denna talang och den kraft som finns i samhället mobiliseras: Hemvärnet, scouterna, idrottsföreningarna, kyrkorna, nykterhetsorganisationerna, bilkårister alla borde gripa in för att solidariskt stödja och stärka samhället och se till att hjulen kan rulla, samhället överleva.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel kunde gå i täten för detta Sveriges försvar mot total kollaps. Jag är övertygad om att miljoner svenskar inte vill något hellre än att få hjälpa till, känna sig nyttiga. Vi är i krig mot viruset som hotar att kväva oss, vi måste organisera motståndsrörelsen. Vi kan inte vinna mot viruset och dess gastkramning utan motstånd.

Här har kungahuset en stor och viktig uppgift – ta ledningen för motståndsrörelsen!!