Herman Lindqvist om kungens beslut: Därför stoppas prins Carl Philip

Herman Lindqvist om kungens beslut: Därför stoppas prins Carl Philip
NU GRATIS

Vad är egentligen anledningen till att kungen stoppar prins Carl Philips 40-årsceremoni? Missa inte Herman Lindqvist analys här!

Prins Carl Philip firades med pompa och ståt när han fyllde 30. Och när han fyllde 18 och 25. Men nu är det slut med de officiella festligheterna, trots att Carl Philip är fyra i den svenska tronföljden. När han fyller 40 år den 13 maj fryser det officiella firandet inne, och han kommer bara att firas privat. Medan storasyster Victoria hyllas på borggården till och med på namnsdagen. Så vad ligger bakom?

Hela kungafamiljen på plats vid prins Carl Philips officiella 30-årsfirande på Stockholms slott den 13 maj 2009.

När prins Carl Philip fyllde 30 år i maj 2009 såg det annorlunda ut. Då var det full uppställning på Kungliga slottets Inre Borggård och han firades med folkets jubel, konsert av Arméns Musikkår, salut och fanfar.

Hovet har dock inte lämnat någon information om bakgrunden till beslutet, mer än att detta är prins Carl Philips eget val. Så vi ställde frågan till Svensk Damtidnings kungliga expert Herman Lindqvist:

Vad är orsaken till att man väljer en annan linje för prins Carl Philip nu?

– Jag tror att hovet kanske vill tona ner syskonens firanden och förehavanden. Det kan vara klokt för att inte hetsa upp kritiska republikaner och andra som klagar över onödig kunglig ståt.

Och vems är beslutet egentligen, är det kungens?

– Det är givetvis kungen som beslutar om vem och vad som ska firas på Borggården.

Herman Lindqvist är Svensk Damtidnings kungliga expert.

Herman Lindqvist är Svensk Damtidnings kungliga expert.

Är det rätt eller fel av honom att dra in firandet, vad tycker du?

– Jag vill varken svara ja eller nej på den frågan. Det är kungens beslut och han har en mening och en strategi med detta. Vi får se hur det blir. Det är kungen som bestämmer.

Så ska prins Carl Philip firas

Hovet betonar ju statschefens och tronföljarens roller mer och mer. Håller prins Carl Philip och prinsessan Madeleine långsamt på att ”fasas ut”?

– Det är kungen, kronprinsessan och prinsessan Estelle som förs fram, de andra får stå lite vid sidan om. Jag tror att hovet är mycket känsligt för opinioner och vad media skriver. Just nu är det nog politiskt korrekt att ta det lite lugnare för de andra. Det är min magkänsla.

Festligt på Inre Borggården. Kungen och drottningen med prins Carl Philip på hans 25-årsdag.

Festligt och mycket officiellt. Så här såg det ut när prins Carl Philip fyllde 25. Nu fyller han 40 och då blir firandet helt privat, med familjemiddag och fest för vännerna.

Carl Philip föddes ju ändå som Sveriges kronprins, borde det spela in och ge honom en särställning på något sätt?

– Nej, det kan han inte räkna med. Här är det verkligheten som räknas och i den är det kronprinsessan Victoria som är tronföljare, med prinsessan Estelle vid sin sida.

Festligt på slottets borggård när prinsessan Madeleine fyllde 25 år 2007.

Prinsessan Madeleine firades på sin 25-årsdag 2007, men sedan var det slut på det officiella födelsedagsfirandet för hennes del. 30-årsdagen firade hon enbart privat. Och från och med nu gäller samma upplägg alltså för prins Carl Philip: hans 40-årsfirande fryser inne.

När kronprinsessan fyllde 40 firades hon i dagarna två, med Te Deum i Slottskyrkan, kortege, officiell mottagning med statsministern och talmannen och folkets jubel på Solliden.

Samtidigt blir det bara mer och mer högtidligt för Victoria. När hon fyllde 40 firades hon i dagarna två, med Te Deum i Slottskyrkan, kortege, officiell mottagning med statsministern och talmannen och folkets jubel på Solliden.

Kronprinsessan Victoria på borggården under sitt namnsdagsfirande 2019.

Hon hyllas alltid stort och officiellt, till och med på sin namnsdag.

Carl Philip var Sveriges tronföljare Sveriges kronprins, en roll som han hade i drygt sju månader, innan grundlagen ändrades och Sverige införde full kognatisk tronföljd den 1 januari 1980.

Carl Philip var kronprins i drygt sju månader, innan grundlagen ändrades och Sverige införde full kognatisk tronföljd den 1 januari 1980.

Läs mer:

Kungens nya beslut: Stopp för Carl Philip, Madeleine och Sofia

Herman Lindqvist: Därför är prinsessan Estelle unik – på alla vis

Osynliga paret! Prins Carl Philip och Sofia myser med barnen

Foto: TT.