Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Herman Lindqvist om kungens hälsa: ”Oroande överraskning”

15 feb, 2023, 11:30 
AvHerman Lindqvist

Nyheten om en plötslig operation i närheten av hjärtat, skulle sprida oro i vilken familj som helst, skriver Herman Lindqvist.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Beskedet om att kungen ska opereras är oroväckande, trots att livmedikusen Viveka Frykman Kull säger att ”kungen mår bra.”

Herman Lindqvist om bråken i kungafamiljen: ”Synd om dem”Brand logo
Herman Lindqvist om bråken i kungafamiljen: ”Synd om dem”

Beslut om en titthålsoperation ”i hjärtområdet” tas inte lika lätt som att man beställer tid hos frisören. Nyheten om en plötslig operation i närheten av hjärtat, skulle sprida oro i vilken familj som helst.

Kungen har samma rätt som alla medborgare till sekretess kring den egna hälsan, men samtidigt är detta inte sant, eftersom statschefens hälsa berör hela nationen. Det har, av naturliga skäl, alltid rått största diskretionen kring kungligheternas hälsoproblem. Kung Carl Gustaf har framstått som en friluftsmänniska med god hälsa.

”En oroande överraskning”

Därför kommer nyheten om hans föreståndare operation som en oroande överraskning. Under en titthålsoperation i hjärtområdet kan vitala organ opereras och justeras, ingrepp som bara görs då de är nödvändiga och för att förhindra framtida komplikationer.

Annons

Ytterst få av kungens manliga förfäder har lidit av kända hjärtbesvär, bara farfars farfar Oscar II drabbades av ”hjärtsvaghet" då han var i samma ålder som kung Carl Gustaf är nu. Huset Bernadottes regenter är kända för god hälsa och långt liv. Farfar Gustav VI Adolf blev 90 år, hans far Gustav V 92.

Inte förrän sent på ålderns höst har regenterna drabbats av cirkulationsrubbningar och liknande besvär som kan drabba äldre personer.

”Kungen kommer att vara vilande i nästan två veckor”

Som så många andra familjer har även cancer drabbat familjen Bernadotte, som kungens egen mor prinsessan Sibylla och flera andra personer med nästan bara på familjens kvinnolinje med undantag för kungens farfars farfars far Oscar I, som avled av hjärntumör.

På kvinnosidan har även hjärtbesvär varit mera vanliga och allvarliga, som för hos drottningarna Josefina, Sofia och Louise.

Kronprinsessan Victoria är tillbaka i Stockholm några dagar innan kungens ska opereras. Hovet meddelar att kronprinsessan inte ska behöva ta över regentskapet under kungens sjukdomstid, men det är ändå tryggast att hon finns i närheten.

Kungen kommer att vara vilande i nästan två veckor efter operationen. Sedan är det meningen att fest- och jubelåret ska fortsätta som planerat.

Foto: TT

Annons