Herman Lindqvist: ”Prins Charles kan säkert kröningsdokumenten utantill”

16 mar, 2019, 14:03 
AvHerman Lindqvist
Prins Charles har nu varit kronprinsen, prins av Wales i 50 år – längre än någon annan i den brittiska historien. Herman Lindqvist, Svensk Damtidnings expert på kunglig historia, skriver om vilket helvete det måste ha inneburit för Charles.
Annons

”Ingen vet vilket helvete det är att vara prinsen av Wales” hördes han en gång muttra och menade då mediebevakningen.

Hans mor har suttit på tronen i 67 år även det rekord, och verkar inte låta sig bäras ut än. Så prinsen får stå ut ett tag till. Mycket länge var den blivande Gustaf VI Adolf världens äldste kronprins. Det var alltid lite pinsamt för honom då det var stor samling med Europas kungligheter och kronprinsarna skulle fotograferas.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Prins Charles vid god vigör

Han var nästan 68 år då han äntligen blev kung. Prins Charles är nu världens äldsta kronprins, ingen av hans förfäder har väntat lika länge. Drottning Victoria satt 67 år så hennes son Edvard VII fick vänta i 60 år. Normal inskolningstid för den brittiska tronen är annars 30-40 år.

Nyblivne prins Charles tillsammans med familjen

Prins Charles fyllde som bekant 70 år förra året och verkar vara vid god vigör med bestämda åsikter om arkitektur, alternativa mediciner och klimatförändring. Han lär vara pedant som älskar ordning och reda. Det sägs att han låter stryka sina skosnören.

Annons

Att som prins Charles vara den eviga kronprinsen måste vara lite som att bo hemma med mamma hur gammal man än blir. Man vet att hon är borta en dag – men man vill inte tala om den dagen. Prins Charles kan, om han är i enrum och låser dörren, ta fram två hemliga dokument.

Operation Golden orb

Det ena heter: Operation London Bridge och är exakta detaljplanen för vad som ska hända den dagen drottningen är borta och han själv ska ta över. Där finns allt om i vilken ordning saker och ting ska ske, vilka som ska inkallas och informeras, vad alla ska säga, ha på sig och vart de ska gå.

Det andra dokumentet är kanske roligare: Operation Golden Orb. Där berättas alla detaljer kring hans egen kröning för att en sådan ska ske tvekar ingen om än så länge. Min gissning är att han då och då, tittar på dessa papper. Och suckar något. Han kan dem kanske utantill.

Läs mer:

Foto: TT

Annons