Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Herman Lindqvist: ”Så skulle Bernadotte ha regerat i Polen”

09 mar, 2019, 10:00 
AvJoakim Magne
Visste ni att familjen Bernadotte en gång ägde ett stort gods med ett slott i Polen och att två Bernadotter kunde ha blivit regenter i kungariket Polen?Svensk Damtidnings Herman Lindqvist, expert på kunglig historia, berättar om Jean Baptiste Bernadotte och när han blev tvungen att avstå från sitt furstendöme.
Annons

Slottet heter Opinogóra och ligger ca 15 mil norrut från Warszawa. Det är en neogotisk skapelse, som idag är Polens enda romantik-museum. Där bodde en av Polens tre nationalförfattare, den polska romantikens store poet, greven Zygmunt Krasinski. Det var marskalk Jean Baptiste Bernadotte som fick slottet av Napoleon som tack för marskalkens insatser i kriget mot Ryssland.

Bernadotte var en av dem som oftast nämndes som tänkbar kung om Polen hade blivit fritt igen från Ryssland. Under striderna i Polen mot ryska armén sårades Bernadotte illa i halsen och var nära att dö. Désirée kom resande från Paris för att vårda honom. Allt gick bra.

Var på rebellernas sida

Ödet ville, som bekant, att Bernadotte hamnade i Sverige istället. Men femtio år senare var en ny Bernadotte på gång för Polens krona. År 1863 var det ett våldsamt uppror i Polen mot det ryska förtrycket. Tsaren slog tillbaka med järnhand. Tusentals rebeller flydde utomlands, många till Sverige.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Kung Karl XV var helt på rebellernas sida. Han ville sända trupper och hjälp till Polen, men eftersom ingen av stormakterna var med honom, vågade han inte ensam göra något. De flesta exilpolacker bodde då i Paris. Där ville en stark gupp att prins Oscar av Sverige, den blivande Oscar II, skulle bli kung av Polen om upproret lyckades. Upproret slogs ner och tiotusentals polacker fick fotvandra med tunga järnbojor till Sibirien. Förtrycket blev ännu hårdare.

Då Jean Baptiste Bernadotte valdes till svensk tronarvinge 1810 blev han tvungen att avstå från sitt furstendöme Ponte Corvi i Italien och från de förläningar han fått av Napoleon, bland dem Opinógora.

Läs mer:

Annons