Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Herman Lindqvist stöttar kungens uppmaning till Sara Danius: "Har rätt"

22 jan, 2024, 13:30 
https://image.svenskdam.se/image-9950463?imageId=9950463&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Louise Wibergh Lenti

Den omtalade dokumentären väcker många reaktioner. Herman Lindqvist: "Enda gången han yttrat sig på det viset".

Annons
4 gånger Sara Danius gjort skillnad för kvinnor
Brand logo
4 gånger Sara Danius gjort skillnad för kvinnor


Torsdagen den 25 januari släpps ett nytt avsnitt av den omåttligt populära podcasten P3 Dokumentär. Den här gången handlar det om Sara Danius och avsnittet heter "Krisen i Svenska Akademien och Sara Danius okända dagböcker".

I dagböckerna ska det enligt Aftonbladet komma fram information som tidigare inte nått offentligheten: Kungen uppmanade Sara Danius att avgå från Svenska Akademien.

Det här fick många att höja på ögonbrynen. Till och med journalisten och författaren Herman Lindqvist tog sig ett extra andetag.

– Det var mycket märkligt att han- så vitt jag vet är det enda gången som han har gjort nåt sånt eller yttrat sig på det viset, säger han i en intervju med Svensk Dam.

Ett stort personligt intresse

Herman Lindqvist förklarar hur tankarna kan ha gått hos kungen:

Annons

– Han känner ett personligt ansvar för Svenska Akademien. Enligt stadgarna är han den som är chef för akademin. Det är ett av de få områden där han tycker att han fortfarande kan säga nånting utan att det blir en folkstorm eller nån statsvetare hoppar upp, förklarar Lindqvist.

Vår kung har sedan barnsben fått lära sig att han inte bör uttala sig eller lägga sig i någonting som kan bli politiskt. Däremot får han prata med och om Svenska Akademien, det framgår tydligt i deras stadgar.

Under den turbulenta perioden som pågick under 2018 visade kungen ett stort personligt intresse. Lindqvist berättar hur kungen kallade upp chefer och ansvariga personer för att få klarhet i vad som pågick.

– Han var väldigt intresserad av det som hände. Det är inte nån maktövergrepp eller nåt sånt som de säkert vill få det till. Han hade rätt att göra det, förklarar Lindqvist.

"Hans råd för hur det skulle lugna ner sig"

Kungens intresse i konflikten ska alltså ha lett till att han uppmanade Sara Danius att lämna Svenska Akademien. Men varför?

– Han ville bara markera och visa att han var väldigt intresserad och engagerad i ärendet, säger Lindqvist.

För hennes eget välmåendes skull, då?

– Ja, om det är sant. Det var nog så han tänkte, att det skulle lugna ner sig. Det var hans råd för hur det skulle lugna ner sig, konstaterar Lindqvist.

Foto: TT

Annons