Herman Lindqvist: “Victoria måste vänta på tronen”

Herman Lindqvist:
Kung Felipe fick tronen av sin far, men utomlands råder andra traditioner, menar Svensk Damtidnings krönikör Herman.
Annons

Victoria är den överlägset mest populära personen i den svenska kungafamiljen. För varje år ställer sig därför allt fler frågan: När ska Victoria ta över? När blir hon regent? Svaret är: Hon måste vänta många år till, kanske 10–15 år.

Annons

Förklaringen är att ytterst få svenska regenter har abdikerat frivilligt, hittills bara drottningarna Kristina och Ulrika Eleonora den yngre. Alla andra har avlidit i ämbetet. I några fall påskyndades själva abdikationen av statskupp, krig eller attentat. Någon reglerad pensionsålder finns inte för monarker i något land.

Drottning Kristina abdikerade år 1654.
Drottning Kristina abdikerade år 1654.

Kung Carl XVI Gustaf är vid bästa hälsa och trivs med sitt arbete och med livet. Han följer den gamla familjetraditionen. Han kommer inte att avgå. Här gäller plikten framför allt.

Denna tradition i huset Bernadotte har gjort att de allra flesta av dynastins regenter har varit äldre än vad Victoria är nu innan de tog över tronen. Karl XIV Johan var 55 år, hans son Oscar I var 45, hans son Oscar II var 43. Gustaf V var 49 år och hans son Gustaf VI Adolf var hela 67 år. Bara Karl XV var yngre, 33 år.

Ute i Europa finns det lite annorlunda traditioner. Kungen av Spanien drog sig frivilligt tillbaka 2014 på grund av en kombination av dålig hälsa och betungande skandalrykten. Hans son Felipe var då 46 år gammal. Det är bara det nederländska kungahuset som har en tradition av frivillig abdikation för att släppa fram nästa generation.

Kung Felipe tog över tronen på grund av sin fars dåliga hälsa och skandalrykten.
Kung Felipe tog över tronen på grund av sin fars dåliga hälsa och skandalrykten.

Drottning Vilhelmina abdikerade 1948 för sin dotter Juliana som efter många år abdikerade för sin dotter Beatrix, som i sin tur avgick 2013 för att släppa fram sonen Willem- Alexander, som då var 46 år. Samma år bröt Belgiens kung Albert II belgisk tradition genom att abdikera för sonen Philippe. Sonen var då 53 år.

Om inte kung Carl Gustaf vill bryta svensk tradition ”för Sverige i tiden”, kommer därför Victoria att med största sannolikhet få vänta länge. Fördelen är att hon blir grundligt inskolad i ämbetet samtidigt som hennes barn blir större och mer självgående. Victoria måste vänta på tronen.

Foto: IBL, Stella Pictures och Thron Ullberg/Kungahuset

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

21 kommentarer till “Herman Lindqvist: “Victoria måste vänta på tronen””

 1. Singoalla skriver: 31 juli, 2018

  Jag är övertygad om att hon gärna väntar! Hon jobbar redan för landet på olika sätt. Som drottning blir det mest flera ceremoniella uppgifter. Det längtar hon säkert inte efter. Nu har hon helt andra möjligheter att ägna sig åt miljöarbete t ex som är intressant och viktigt för henne.


 2. Pernilla skriver: 31 juli, 2018

  Stackars Charles väntar som pensionär fortfarande på sitt jobb.

  Tycker det är bra att Spanien , Holland och Belgien abdikerade så att deras medelålders barn kan ta över , skadar aldrig med ett generationsbyte , i Sverige är det tyvärr bara kungaparet som verkligen arbetar , utan att ta över tronen är det nog dags för ungdomarna att ta ansvar


 3. vesna skriver: 1 augusti, 2018

  Det är också bra. Varför ändra på något som fungerar? Alla behöver inte ha samma traditioner. Med tiden blir man bättre och klokare som människa.


 4. Karin skriver: 1 augusti, 2018

  Vi är många som hoppas på god hälsa i många år till för kungen och drottningen. Vi får hoppas att CP, S och M tar sina roller på allvar i framtiden och vill hjälpa V & D även när det handlar om “tråkiga” och vardagliga uppdrag. Som det ser ut idag dyker de ju främst upp på festligheter och tillställningar som tangerar deras fritidsintressen eller som är på bekvämt avstånd hemifrån eller nära släktingar/fritidshus.


  1. Desirée skriver: 1 augusti, 2018

   Det är säkert inte M, CP och S som väljer bort uppdrag utan jag tror inte att det finns uppdrag så att det räcker för alla. Visserligen påstås det att det kommer in ca 2000 förfrågningar per år men utav dessa så är det säkert en hel del av typen “killen som ville att kungen skulle komma och fika”. Inte heller Victoria och Daniel gör särskilt mycket. Studiebesök är INTE uppdrag, inte heller födelsedagar, adventsgudstjänst, motta utmärkelser i andra länder, gå på teater mm


 5. Hellu skriver: 1 augusti, 2018

  Carl Gustav kommer att vara kung hela sitt liv. Han låter Victoria framförallt att vara mamma och Daniel som pappa precis som det är nu, och tar emot blommar då och då. Man vet nu att miljö är viktig och barnen ska röra sig det har ingen kommit på tidigare.


 6. Monlec skriver: 1 augusti, 2018

  Vilken märklig bild (den översta). Kungen o Victoria är väl ungefär lika långa…


  1. ananas skriver: 1 augusti, 2018

   Kungen står ett trappsteg högre än V. Bilden publicerades med några andra i samband med firandet av Bernadotte 200 år på tronen.


 7. Stina skriver: 1 augusti, 2018

  Att Charles inte ännu blivit Kung vet alla varför.
  Att miljön är viktig har jag alltid vetat.
  Att barn och vuxna skall röra på sig är för mig en självklar sak.


 8. Ingrid skriver: 1 augusti, 2018

  Monlec
  Det var en humoristisk bild, V har långt kvar innan hon vuxit i rollen!


 9. ME skriver: 1 augusti, 2018

  ”Bara Karl XV var yngre, 33 år.” skriver den gode Herman. Skulle vilja påstå att även en viss Carl XIV Gustaf var yngre än Victoria nu vid sitt trontillträde.


 10. landstormenslillalotta skriver: 1 augusti, 2018

  Desirée,

  Du har en poäng i att uppdragen inte räcker till för 6-7 personer. Mellan 1973 och 1976 bestod kungahuset av TVÅ personer; kungen och prins Bertil. Och de arbetade knappast ihjäl sig…


 11. Katten (FIN) skriver: 1 augusti, 2018

  Tyvarr tror jag att Victoria med familj har det alltfor bra for tillfallet for att vilja bli Regent.
  Just nu har hon alla privilegier, men fa “responsibilities” som kunglighet. Hur manga OFFICIELLA uppdrag har hon per ar?? Har tanker vi inte pa “landskaps

  Valdigt olika med det Brittiska kungahuset; tank bara pa Princess Royal, hon jobbar hart varje dag med en massa VALGORENHET. Gor Victoria det samma med ung. 300 uppgifter per ar??
  Och Princess Royal, Anne, ar bara den 13:de i tronfoljden.


 12. Katten (FIN) skriver: 1 augusti, 2018

  Jamfort med tex. Britannien, syns det att det finns valdigt fa “uppdrag”/dag i landet.
  Darfor tror jag att Victoria o Daniel vill klara av det mesta. Madl & familj ar ju inte direkt svenskar nufortiden, sa, om inte Vickan hinner med nat, kan ju “racerprincen med familj” hjalpas at nu o da.
  Jamfor med vad det brittiska kungahuset jobbar med…. Stor skillnad.


 13. Katten (FIN) skriver: 2 augusti, 2018

  ” Marskalken” Jean Baptiste Bernadotte blev kung av Sverige genom “strategiskt tankande” av Napoleon, for ung. 200 ar sedan.
  Jean Baptiste hade graden av lojtnant bara nagra ar tidigare.

  Min attefar raddade livet av Carl den 9:de (IX), i slaget av Kirkholm 1605. Sjalv dog han, eftersom han gav sin hast at kungen och blev sjalv ihjalslagen efter detta.
  Hans tva soner blev adlade efter kungens dod av hans anka drottningen.
  Si som sa, det finns en massa familjer i Sverige/Finland med langre anor


 14. Ove skriver: 2 augusti, 2018

  Ja vår älskade Viktoria kommer en dag att ta ansvaret för kronan med all säkerhet.. Allt annat fungerar bra och vi med henne och dem.


 15. Hedvig skriver: 2 augusti, 2018

  Vi vet sedan länge att monarkin är obsolet. V måste därför försörja sig själv, hon kan ju bli diversearbetare som brodern


 16. Leo skriver: 3 augusti, 2018

  Vi får hoppas det dröjer länge innan V kommer att ta över nu när Madeleine flyttar till Florida! Det finns ingen annan som kan hjälpa V i uppgiften!


  1. Xenia skriver: 6 augusti, 2018

   Leo
   uppgiften? vilken då?


 17. Gun-Marie Kumbrandt skriver: 15 augusti, 2018

  Kan ju också vara så, att hon nu får möjlighet vara mamma till sina barn på ett mera avslappnat sätt!
  Så kanske konungen tycker sig ha viktiga tankar han vill genomföra!
  Viktoria är säkert beredd när det behövs!


 18. Mona skriver: 2 november, 2018

  Ni har en konstig syn på kungafamiljens uppdrag.Allt de gör offentligt är ett uppdrag. Även det som inte är offentligt hör till deras uppdrag.
  Landskapsvandringarna är en gåva av våra landshövdingar till Viktorias
  40 års dag. Varje landskap har förberett ett program det handlar inte om att strosa omkring lite.Tror knappast att någon skriver till hovet och ber att kungen ska komma och fika. 2016 genomfördes ca 900 uppdrag utöver de årligt återkommande som Riksmötes öppnande,Nobel m.m.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar