Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Herman Lindqvist: "Victoria måste vänta på tronen"

Herman Lindqvist: "Victoria måste vänta på tronen"

Kung Felipe fick tronen av sin far, men utomlands råder andra traditioner, menar Svensk Damtidnings krönikör Herman.

Victoria är den överlägset mest populära personen i den svenska kungafamiljen. För varje år ställer sig därför allt fler frågan: När ska Victoria ta över? När blir hon regent? Svaret är: Hon måste vänta många år till, kanske 10–15 år.

Förklaringen är att ytterst få svenska regenter har abdikerat frivilligt, hittills bara drottningarna Kristina och Ulrika Eleonora den yngre. Alla andra har avlidit i ämbetet. I några fall påskyndades själva abdikationen av statskupp, krig eller attentat. Någon reglerad pensionsålder finns inte för monarker i något land.

Drottning Kristina abdikerade år 1654.

Drottning Kristina abdikerade år 1654.

Kung Carl XVI Gustaf är vid bästa hälsa och trivs med sitt arbete och med livet. Han följer den gamla familjetraditionen. Han kommer inte att avgå. Här gäller plikten framför allt.

Denna tradition i huset Bernadotte har gjort att de allra flesta av dynastins regenter har varit äldre än vad Victoria är nu innan de tog över tronen. Karl XIV Johan var 55 år, hans son Oscar I var 45, hans son Oscar II var 43. Gustaf V var 49 år och hans son Gustaf VI Adolf var hela 67 år. Bara Karl XV var yngre, 33 år.

Ute i Europa finns det lite annorlunda traditioner. Kungen av Spanien drog sig frivilligt tillbaka 2014 på grund av en kombination av dålig hälsa och betungande skandalrykten. Hans son Felipe var då 46 år gammal. Det är bara det nederländska kungahuset som har en tradition av frivillig abdikation för att släppa fram nästa generation.

Kung Felipe tog över tronen på grund av sin fars dåliga hälsa och skandalrykten.

Kung Felipe tog över tronen på grund av sin fars dåliga hälsa och skandalrykten.

Drottning Vilhelmina abdikerade 1948 för sin dotter Juliana som efter många år abdikerade för sin dotter Beatrix, som i sin tur avgick 2013 för att släppa fram sonen Willem- Alexander, som då var 46 år. Samma år bröt Belgiens kung Albert II belgisk tradition genom att abdikera för sonen Philippe. Sonen var då 53 år.

Om inte kung Carl Gustaf vill bryta svensk tradition ”för Sverige i tiden”, kommer därför Victoria att med största sannolikhet få vänta länge. Fördelen är att hon blir grundligt inskolad i ämbetet samtidigt som hennes barn blir större och mer självgående. Victoria måste vänta på tronen.

Foto: IBL, Stella Pictures och Thron Ullberg/Kungahuset