Heta topplistan – 5 vackraste slotten i Europa

Kungaparet Silvia och Kungen och ett Slott

Den amerikanska tv-kanalen CNN har listat några av världens vackraste slott. På listan finns det sagolika Neuschwanstein i Tyskland, riddarslottet Bodiam Castle i England och världsarvet Himeji i Japan. Men också ett svenskt. Gissa vilket?

Tinnar och torn, vallgravar och fängelsehålor. Ja, visst är det sagolikt alltid med de gamla, historiska jättebyggnaderna från fornstora dagar! Den här gången tittar vi inte in i de vackra salongerna utan granskar utsidan med lupp. Ja, det är snarare CNN som har gjort det. En skönhetstävling där 21 av Europas slott är med. Så vilka av dessa pampiga byggnader anses som vackrast? Här bjuder vi på topplistan, men nöjer oss med de 5 vackraste slotten i Europa!

Här är listan:

Slott Rhodos

Stormästarens palats på Rhodos i Grekland

Palatset byggdes ursprungligen i slutet av 700-talet som ett byzantinsk citadell och fungerade då som ett högkvarter och fästning. Byggnaden ligger vid slutet av Odos Ippoton (Riddaregatan), mittemot kyrkan Aghios Ioannis. Under perioden då Riddarna härskade på Rhodos renoverades slottet ett flertal gånger och flera nya byggnader byggdes till för att täcka alla de behov dess Stormästare hade.

Det överlevde belägringen av Ottomanerna år 1522 tack vare sin perfekta konstruktion, men den förstördes när den närliggande kyrkan Aghios Ioannis drabbades av en explosion. Italienarna restaurerade slottet år 1940 och försökte behålla dess ursprungliga form. För några decennier sedan gjorde den grekiska staten en större renovation och restaurering inför Europeiska Unionens Rådsmöte, som Grekland var värd för då. Numera hålls konstnärliga utställningar och olika kulturella evenemang på slottet.

Neuschwanstein Castle

 

Slottet Neuschwanstein i Tyskland

Det praktfulla slottet Neuschwanstein ligger i de bayerska alperna i det tyska förbundslandet Bayern, utanför den lilla staden Füssen, drygt 13 mil sydväst från München. Slottet ritades av arkitekten Christian Jank och verkställdes av de tyska arkitekterna Eduard von Riedel samt Georg von Dollmann. Ludvig II av Bayern byggde flera slott.

Byggarbetet tog mycket längre tid än vad Ludvig räknat med, bland annat för att det var svårt att forsla upp byggnadsmateriel till platsen. Inte förrän elva år senare (1880) kunde man hålla en taklagsfest och först fyra år därefter kunde kungen flytta in på slottet. Under tiden byggarbetet pågick bodde han under långa tider i det så kallade “Gateway building” som byggdes först. Slottet har drygt 360 rum fast av dem är endast 14 stycken fullbordade. De färdiga rummen är dekorerade med scener ur Wagners operor samt med målade bilder ur gamla sagor och legender.

Alcázar av Segovia i Spanien

Alcázar av Segovia i Spanien

Precis utanför centrum ligger detta sagoslott ovanpå en bergskam och blickar ut över den kastilianska landsbygden. Alcázar byggdes ursprungligen som en fästning men har sedan dess tjänat som ett kungligt palats, ett statligt fängelse, en Royal Artillery College och en militär akademi. Det används för närvarande som ett museum och som en militärarkivbyggnad.

Pena Palatset

Detta palats, likt Villa Villerkulla, byggdes av Kung Ferdinand under mitten av 1800-talet. Tidigare fanns i området ett litet kapell till Jungfru Maria. Pena byggdes som ett sommarpalats åt den portugisiska kungafamiljen, hit kunde man fly de heta dagarna i Lissabon. Luften och höjden i Sintra gör klimatet svalare än i huvudstaden.

Tillsammans med en amatörarkitekt från Tyskland, von Eschwegen byggdes detta annorlunda slott. Bland tinnar och torn kan man nu vandra runt i detta museum och förundras över konstruktionen, de små rummen och allt som har samlats här genom åren. År 1889 köptes palatset av staten Portugal och efter revolutionen 1910 klassades palatset som en nationell egendom och gjordes om till ett museum.

Kalmar slott

Kalmar slott

”Skandinaviens bäst bevarade renässansslott”, skriver CNN i sin motivering. Kalmar slott dateras till slutet av 1100-talet, men fick sin nuvarande stil först i slutet av 1500-talet. Slottet har haft en stor betydelse i svensk historia. Det var exempelvis på Kalmar slott som Kalmarunionen slöts 1397. I slutet av 1600-talet blev slottet mindre viktigt och tilläts förfalla, tills man på 1850-talet påbörjade ett omfattande renoveringsarbete. Sedan dess har Kalmar slott underhållits och går i dag att besöka för guidade turer och utställningar av olika slag.

 

Fot0 TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: