Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hetaste snackisen: Vem får prestigejobbet som Victorias högra hand?

20 aug, 2019, 07:00 
Vem får det viktiga jobbet som ny hovmarskalk hos kronprinsessan Victoria? Det är en av de stora hovsnackisarna just nu!
Annons

Tidigare i somras klev kronprinsessan Victorias hovmarskalk Karolin A. Johansson ur hovdräkten för gott. Samtidigt har sökandet efter hennes efterträdare pågått sedan i våras, och ännu har hovet inte gått ut med vem som ska ta över.

I väntan på det beskedet växer spekulationerna, och man kan lugnt säga att detta är en av de stora hovsnackisarna just nu. Vi talar ju om ett av de kungliga prestigejobben, men framför allt om en oerhört viktig funktion (och person!) för kronprinsessan Victoria. Hovmarskalken är chef för hennes hovstat och den som ansvarar för alla officiella uppdrag, både här i Sverige och utomlands.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Hovmarskalken Karolin A. Johansson ute på uppdrag med kronprinsessan Victoria och prins Daniel.
Så här kunde det se ut på jobbet för hovmarskalken Karolin A. Johansson (längst till vänster).

Jakten på den nya hovmarskalken

Karolin A. Johansson hade en bakgrund i Regeringskansliet, och hennes företrädare Jörgen Lindström kom från Utrikesdepartementet, UD. Det troligaste är att kronprinsessan även denna gång väljer någon med den bakgrunden. Men cv:t i all ära – här gäller det ju att personkemin funkar också. Ingen annan vid hovet har en lika nära och tät yrkesmässig kontakt med kronprinsessan och hennes familj, och Victoria har sannolikt träffat och intervjuat flera sökande.

Annons
Hovmarskalk Karolin A. Johansson skojar med prinsessan Estelle.
Karolin A. Johansson skojar med prinsessan Estelle (som var nyfödd när Karolin började som hovmarskalk 2012).

Så då är frågan – vem blir det?

– Jag är helt säker på att det handlar om en extern rekrytering, men sedan är det omöjligt att veta hur kronprinsessan Victoria och prins Daniel tänker, säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall.

– Ska den nya hovmarskalken arbeta på samma sätt som sin företrädare, så är det troligaste att de väljer en person som är skolad vid UD. Ska man välja en ny väg så kan det mycket väl bli någon med bakgrund i näringslivet. Jag skulle inte alls bli förvånad om hovet satsar på en person därifrån. Kanske från Wallenberg-sfären, typ Investor, eller från Antonia Ax:son Johnsons koncern.

Annons
Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall framför Drottningholms slott.
Stora snackisen! Här berättar Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall vad han tror om hovets viktiga val.

Så är kronprinsessan Victoria som chef

– Sedan är det ju en självklarhet att den här personen har en bred utbildning, men framför allt erfarenhet från den internationella scenen, annars blir det en väldigt lång startsträcka, säger Johan T Lindwall.

– Hovet har ju så många internationella kontakter, och på en väldigt hög nivå. Ska man ha kontakt med det kejserliga hovet i Japan till exempel, eller med utländska statschefer, så gäller det ju att man har stora kunskaper om protokoll och annat.

Klart är i alla fall att den som får jobbet kan förbereda sig på många intensiva resor – och på en ytterst ambitiös och trevlig chef i kronprinsessan Victoria!

Annons
Prins Daniel på flyget med hovmarskalk Karolin A. Johansson.
Tidigare hovmarskalken Karolin A. Johansson på flyget med prins Daniel.

Foto: TT.

Annons