Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Historien bakom Eugenies okända bröllopstiara

13 okt, 2018, 17:00 
AvAnnaClara von Hofsten
I centrum stod den sagolikt vackra och ovanliga smaragdtiaran. Det här är historien bakom den.
Annons

Visst är den vacker, prinsessan Eugenies bröllopstiara? Den ståtliga tiaran, kallad Greville Emerald Kokoshnik Tiara, är tillverkad av platina och prydd med såväl briljanter som diamanter. I mitten sitter en enorm 93.70 carats smaragd, omgiven av sex mindre stenar. Det är inte ofta vi får se den vackra tiaran, som Eugenie fått låna av sin farmor drottningen.

Tiaran testamenterades

Eugenies bröllopstiara tillverkades 1919 av juvelerarfirman Boucheron för Margaret Greville, en brittisk arvtagerska och societetsdam med skotskt påbrå.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Mrs Greville var nära vän med drottning Mary, Elizabeths farmor, medan hennes man Ronald var god vän med prinsen av Wales, blivande Edward VII. Mrs Greville var barnlös, och när hon gick bort 1942 ärvde drottning Elizabeth alla hennes smycken.

Prinsessan Eugenies bröllopstiara.

Inspirerad av ryska tsarfamiljen

Tiaran är designad i den så kallade kokoshnikstilen, en stil som blev populär i början av 1900-talet tack vare den ryska tsarfamiljen – kokoshnik är benämningen på en rysk, traditionell huvudbonad. Den legendariska franska juvelerarfirman Boucheron, som ligger bakom tiaran, grundades 1858 av Frederic Boucheron. Ända sedan starten har företaget haft sin egen stil, ofta med stora, färgade stenar och naturinspirerad design, exempelvis pantrar, ormar och fjädrar. 1893 slog man upp portarna till en butik på Place Vendôme i Paris, och där ligger den fortfarande. I dag finns det totalt 34 Boucheronbutiker runt om i världen och dessutom många återförsäljare. Sedan 1988 tillverkar man även parfymer.

Foto: TT

Annons