Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Historien bakom Lilians magnifika Nobelklänningar

09 dec, 2016, 08:00 
AvJohanna Lejon
Prinsessan Lilian hade faktiskt bara varit prinsessa i blott tre dagar när hon för allra första gången var gäst på Nobelfesten.
Annons
Lilian på Nobel 2004.
Lilian på Nobel 2004.

Den 7 december 1976 gifte hon sig med sin älskade prins Bertil i Drottningholms Slottskapell och den 10 december gjorde hon stor Nobelentré och debut, klädd i en vackert blå taftklänning skapad av den brittiska designern Elizabeth Wondrak. Elizabeth sydde prinsessan Lilians klänningar från 1950-talet och framåt och med åren hann de två kvinnorna av förklarliga skäl bli både nära och goda vänner. De träffades i slutet av 1940-talet, genom gemensamma vänner, långt, långt Lilian blivit prinsessa i Sverige.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Jag kallade henne för ”satin doll” och från den dagen blev vi vänner, har Elizabeth berättat.

Den första klänningen Elizabeth designade till Lilian var en cocktaildress till ett party i Lilians och Bertils hus på Rivieran. Och sedan dess blev blåsorna bara fler.

Annons

– Hon är mycket duktig. Hon syr vackert och hon har väldigt, väldigt bra idéer om vad som passar mig, sa prinsessan Lilian i samband med Nobelfestligheterna år 2005.

Lilian har dessutom förklarat att Elizabeth faktiskt känner henne så väl att hon skulle kunna designa klänningarna helt utan hennes hjälp.

– Jag följer alltid Elizabeths råd, deklarerade prinsessan en gång.

29 stycken välskräddade Nobelkreationer blev det totalt genom åren.

Se några av dem i bildspelet nedan.

Av: Johanna Lejon.

Foto: Stella Pictures.

Annons