Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Historien bakom Vasaörhängena – Madeleines favoriter

08 apr, 2020, 07:00 
AvJohanna Lejon
Victoria
Prinsessan Madeleine gifte sig i de vackra Vasaörhängena från 1700-talet, ett par örhängen som Victoria inte ens vågar ha på sig! Nu berättar hon varför!
Annons

Vasaörhängena från 1700-talet är några av de absolut äldsta kungliga svenska smyckena. Och de används bara vid väldigt särskilda tillfällen. Det berättar man nu i SVT-serien Kungliga smycken, vars andra avsnitt sänds den 9 april.

I programmet berättar drottningen, prinsessan Christina och kronprinsessan Victoria personligt och varmt om smyckenas historia – och hur det är att bära dem.

Kronprinsessan Victoria
Victoria i ”Kungliga smycken” på SVT.

Historien bakom Vasaörhängena

Örhängena, Vasaörhängena, är ett par briljantörhängen som har formen av en droppformad krans med ett hänge i format som ett klot med ett briljantfäste. De kommer troligtvis från Gustav IV Adolfs fru Fredrika av Baden. När paret blev landsförvisade 1809 tog de med sig en del smycken som sedan gick i arv till äldste sonen Gustaf och senare till hans dotter Carola som var gift med kung Albert av Sachsen. När Victoria av Baden gifte sig med Gustav V 1881 fick hon örhängena som bröllopsgåva av drottning Carola.

Victoria av Baden
Victoria av Baden och Gustav V.

– Det är en väldigt spännande historia (bakom Vasaörhängena reds. anm.). De symboliserar Vasadynastin, berättar drottningen.

Annons

De är slipade lite snett, och därmed helt unika, avslöjar man i Kungliga smycken.

– Det är ett sådant fantastiskt hantverk, att man ens har kunnat göra sådana. Att man, så skickligt, har kunnat forma dem som små glober – på DEN tiden. Det är ju oändligt länge sedan. Och tänk att de har klarat sig genom åren, säger kronprinsessan Victoria.

Madeleine 2013
Prinsessan Madeleine i Vasaörhängena 2013.

Vasaörhängena bars av Madeleine på bröllopet 2013

Prinsessan Madeleine har använt Vasaörhängena ett flertal gånger, bland annat på sitt eget och Chris O’Neills bröllop 2013. Och sedan två år senare, 2015, hade hon dem på sig då prins Carl Philip gifte sig med Sofia Hellqvist.

Storasyster Victoria har dock aldrig haft dem. Anledningen? Hon vågar helt enkelt inte. De är alltför värdefulla.

– De vågar jag inte använda, det gör jag inte, slår hon fast i Kungliga smycken.

Avsnitt 2 av Kungliga smycken sänds på SVT1 den 9 april 20:00.

Foto: Rikard Collsiöö, TT

Annons