Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Historien om Leuchtenbergska safirerna – Silvias favoriter

01 apr, 2020, 09:00 
AvJohanna Lejon
Silvia i Leuchtenbergska safirerna
Drottningen hovfrisör, Peter Hägelstam, har arbetat med Silvia sedan 1981. Nu berättar han om den frisyr han är mest nöjd med. Och Silvia avslöjar dessutom hur Peter har fått förändra de Leuchtenbergska safirerna.
Annons

Den 2 april klockan 20:00 sänds det allra första programmet i den två avsnitt långa serien Kungliga smycken på SVT1. Serien är gjord av Sara Bull, som bland annat ligger bakom Året med kungafamiljen, och fotograf Rikard Collsiöö.

I Kungliga smycken får vi för första gången höra drottning Silvia, prinsessan Christina och kronprinsessan Victoria berätta om de kungliga smyckena. Berättar gör också drottningens hovfrisör Peter Hägelstam. I seriens första avsnitt avslöjar han, bland annat, hur hans allra första möte med drottningen var.

Silvia
Silvia med Kröningsdiademet. Eller Brasilianska diademet som det också kallas.

Drottningens frisör Peter Hägelstam berättar

– Mitt första möte med drottningen skedde på min tredje arbetsdag hos Björn Axén. Och jag var helt oförberedd på det! Men det var, naturligtvis, obeskrivbart. Det går inte att förklara. Det var ett möte som var ”en milestone” för mig, berättar han i Kungliga smycken.

Annons
Peter Hägelstam
Peter Hägelstam i samband med Leonores dop, 2014.

Peter Hägelstam har varit drottningen frisör i nästan 40 år, sedan 1981. Han är med på kungliga resor, och det är han som gör hennes otroligt frisyrer till Nobelbanketten och andra kungliga festligheter, bröllop exempelvis. Men, vilken frisyr är han egentligen mest nöjd med, av alla de magnifika han gjort genom åren?

– Många frågar mig: ”Peter när är du nöjd?” Och jag kan nästan inte svara på det. Men det finns några gånger i livet där jag har konstaterat att ”Peter, det där var inte dåligt”, berättar Peter Hägestam för Sara Bull och fortsätter:

– Vid några tillfällen har jag känt ”där satt den”.

Annons
Peter Hägelstam
Peter Hägelstam med sina kungliga frisörväskor. Fotot är taget 2003.

Ett exempel på en sådan gång var första Nobelåret utan Björn Axén, som gick bort sommaren 1993. På Nobel det året 1993, bar drottningen den i dag välkända (och älskade) Nina Ricci-klänningen, den svartvita. I håret hade hon de Leuchtenbergska safirerna.

Silvia på Nobelfesten 1993
Silvia på Nobelfesten 1993.

– Det var speciellt. Jag var väldigt berörd. Det var min första stora kamning på egen hand. Det blev som jag förväntade mig. Men det handlar egentligen inte om mig. Det handlar om drottningen, berättar Peter Hägelstam.

Annons

Att göra en sådan magnifik frisyr, som dessutom ska ha ett stort diadem fäst i sig, kräver sin frisör.

– Diademet MÅSTE sitta, det får inte glida eller vrida på sig. Man måste känna sig säker, slår Peter Hägelstam fast.

Silvias magnifika Nobelfrisyr 1993
Silvias magnifika Nobelfrisyr 1993.

Men, det finns ingen utbildning i detta. Man får lära sig med tiden, med åren. I dag är Peter en mästare på att fästa diadem. Men han har också fått förändra de kungliga smyckena för att det ska gå.

I avsnitt 1 av Kungliga smycken visar drottningen upp Peter förändringar på det Leuchtenbergska safirerna.

– Det gjorde väldigt ont att ha dem på sig från början, eftersom man var tvungen att fästa dem direkt i håret. Men nu har man fäst juvelerna på ett litet band. Så där kan man sedan sätta fast nålarna. Man behöver inte göra små hårringar som gör så oerhört ont. Peter Hägelstam, vår duktiga frisör, har utvecklat det här med tiden. Tack och lov, berättar Silvia.

Annons

Historien bakom Leuchtenbergska safirgarnityret

Leutchenbergska safirerna är drottningens favoriter. Hon har burit dem på nära 20 stycken Nobelbanketter.

– Leuchtenbergska safirerna är lätta att bära, lätta att transportera och lätta att förvara. De går att bära både som en öppen tiara, men också som en krona, konstaterar drottningen i Kungliga smycken.

Leuchtenberska safirerna
De Leuchtenbergska safirerna, fotade av SVT.

Smyckena, Leuchtenbergska safirgarnityret, kom till Sverige år 1823, i samband med bröllopet mellan Josefina och blivande Oscar den I. Drottning Josefina av Sverige ärvde smyckena av sin mor Augusta Amalia, hertiginna av Leuchtenberg. Leuchtenbergska safirgarnityret består av ett diadem, halsband, örhängen (de ursprungliga hängena är dock försvunna men nytillverkade av en hårnålar), brosch och hårnålar. Diademet är indelat i elva delar för att få en flexibel form. Till en början kunde man byta safirerna mot droppformade pärlor, men det kan man inte längre. Pärlorna finns dock kvar än i dag, men de används som örhängen.

Annons
Drottning Josefina
Drottning Josefina med Kamédiademet.

– Drottning Josefina var en otroligt intressant person. Stark! Hon lämnade exempelvis aldrig sin religion utan var katolik hela livet. Hon konverterade aldrig. Hon hade ett eget litet kapell på slottet och hade med sig sin egen biktfader till Sverige. Hon var den första som egentligen utövade religionsfrihet i Sverige, och hon kämpade också för den, berättar Christina i Kungliga smycken.

Josefina förde för övrigt fler smycken med sig in i Sverige, bland annat Kamédiademet och Kröningsdiademet. Och så det Leuchtenbergska safirgarnityret.

Drottning Louise
Louise med Leuchtenbergska safirerna 1958.

Safirerna har, förutom av Josefina, också burits av drottning Louise och prinsessan Sibylla. Safirerna bärs dock i nuläget enkom av drottning Silvia

Annons

– Man bär de Leuchtenbergska safirerna med stor respekt, man bär det med värme och med beundran. För både den som gjort det och för dem som burit det, berättar drottning Silvia.

Silvia Nobel 1978
Silvia på Nobel 1978.

Kungliga smycken är en dokumentär i två delar av Sara Bull och Rikard Collsiöö för Sveriges Television. Det första avsnittet sänds den 2 april 2020 klockan 20:00 i SVT1. Det andra avsnittet av Kungliga smycken sänds den 9 april 20:00 i SVT1.

Foto: Rikard Collsiöö/SVT, TT

Annons