Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Historien om Sofiero - nu fyller slottet 150 år

06 jun, 2016, 06:00 
AvJohanna Lejon
I dag gästar kungaparet Sofiero. Vi berättar historien bakom det vackra sommarslottet.
Annons
Sofiero

I år fyller sagan om Sofiero 150 år. 150 år har gått sedan kronprins Oscar, hans Sofia och barnen flyttade hit i juli 1866. Men faktum är att historien faktiskt tar sin början redan tidigare, sommaren 1864. Det var nämligen då som Sveriges dåvarande kronprinspar förälskade sig i platsen där Sofiero ligger. Och vem kan klandra dem? Den grönskande platsen, med dess utsikt mot Danmark och den skogklädda ravinen ner mot Öresunds djupblå vatten, är verkligen helt fantastisk. Rofylld och spännande, nästan drömsk. Här fanns också den friska luft som kronprinsessan och hennes äldste son, prins Gustaf (senare kung Gustaf V), som då var ganska sjukliga, behövde. Man köpte prästhemmanet Skrabelycke och gav platsen namnet Sophie-Ro. I april 1865 restes de första takstolarna till tornvillan. Ett år senare stod Sofiero klart. Flyttlasset gick från Stockholm. Då, på den tiden, var Sofiero mycket mindre än i dag. Byggnaden hade bara en våning. Det ändrades dock 1874, två år efter att Oscar blivit kung. Att bo litet kanske gick an som kronprinspar.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Sofiero3

Men nu var man kung och drottningen och hovstaten växte. Sofiero fick två våningar, med totalt 35 rum. Oscar, Sofia och barnen fick flera härliga somrar på Sofiero, fyllda av lek och stoj, ridning och sol. Efter 39 år bestämde de sig dock för att låta sonsonen ta över slottet. Prins Gustaf Adolf och hans Margareta av Connaught fick Sofiero i bröllopsgåva av kungen och drottningen 1905. De älskade platsen från första stund och ville göra den till sin egen. Inredningen förändrades och gjordes ljusare. En helt ny trädgård anlades. Här prunkade snart växtlighet i fem meter breda rabatter. För att skydda planteringarna mot vinden konstruerades en spaljé som täcktes med humle, kaprifol, klematis och trädslinga. Sitt trädgårdsverk skildrade Margareta i böckerna “Vår trädgård på Sofiero” och “Från blomstergården”.

Sofiero1

På mindre än 15 år skapade hon, tillsammans med maken en fantastisk trädgård. En historisk sådan. Även efter att Margareta gått bort 1920, och efter att han själv blivit kung 1950 fortsatte Gustaf Adolf att vistas på Sofiero så mycket han bara kunde. Han odlade sin slottsträdgård och utvecklade, genom åren,, ett unikt intresse för släktet rhododendron. Under sin tid lät han plantera mer än 5 000 plantor med mer än 400 olika slags rhododendron. Dessutom planerades nära två tusen pelargoner och över tre hundra margeriter på Sofiero varje år. De många fruktträden dignade av äpplen, körsbär och päron och som mest tjugosex ton frukt årligen.

Annons

Sofiero låg Gustaf VI Adolf oerhört nära om hjärtat. Hit tog han också flera kända statsmän, för att visa dem sitt eget hem, där han var som mest bekväm. Indiens premiärminister Jawaharlal Nehru gästade Sofiero 1957, USA:s förre president Dwight D. Eisenhower kom dit 1962 och USA:s vicepresident Lyndon B. Johnson hälsade på 1963.

Otaliga kungliga barnfötter har dessutom sprungit över Sofieros vackra golv under åren. Här var också danska drottning Margrethe en återkommande gäst under sin barndoms somrar. Hon minns tydligt besöken hos morfar.

Sofiero2

– Vi tillbringade ofta två, tre dagar här, ibland längre, har hon berättat för Svensk Damtidning

– Jag minns en gång, det måste ha varit 1948, då blev en av mina systrar sjuk. Så vi blev kvar här åtminstone 14 dagar. Det var egentligen då jag fick lära mig svenska på allvar eftersom vår barnsköterska skötte om min sjuka syster och jag var tvungen att tala svenska med alla andra här, däribland några av mina kusiner.

Annons

Margrethe kommer ihåg sin favoritplats.

– Ravinen, den sista biten av ravinen, längst ner. Den var så olik alla de miljöer som jag kände hemifrån. Där fanns jättestora rododendron, som en djungel kändes det. Mystiskt och märkvärdigt. Och så minns jag det porlande vattnet som var speciellt spännande för mig, framför allt för att jag alltid blev påmind om att jag måste akta mig. Inte trilla i! Inte bli våt!

Kungen Gustaf VI Adolf dog den 15 september 1973 på Helsingborgs lasarett. Slottet överlämnades, enligt hans testamente, till Helsingborgs stad. Där och då kunde sagan ha fått sitt slut. Alla ville nämligen inte ta emot gåvan. Men så blev det ändå. I maj året efter öppnade parken för allmänheten. Inträdet var två kronor. Pensionärer fick 50 procents rabatt. Totalt besöktes parken av 150 000 personer det året. Och så har det fortsatt. Folk besöker Sofiero för att njuta av trädgården. Och se utställningar.

Sofiero4

I dag, den 6 juni, invigs en ny utställning, av vårt kungapar, på Sofiero. Utställningen tar besökaren med på en unik resa genom sex generationer av kungligt konstnärskap i jubileumsutställningen på slottet, där exklusiva verk av de kreativa kungligheterna drottning Margrethe II, kung Oscar II, prins Eugen, kronprinsessan Margareta, Sigvard Bernadotte och prins Carl Philip visas.

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures

Annons