Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Historiska bilden på kung Charles – efter drottningens begravning

24 sep, 2022, 10:30 
Simon Holm Stålhand

Den berömda röda väskan.

Annons
Johan T Lindwall: ”Drottning Elizabeth, du var älskad av oss alla”Brand logo
Johan T Lindwall: ”Drottning Elizabeth, du var älskad av oss alla”

Drottning Elizabeths begravning är över och nu är det tid för en ny era. Den nya kungen Charles, har nu tagit sig an sitt ämbete.

Under fredagen släpptes bilder där Charles ses vid ett skrivbord i Buckingham Palace. På bilden syns den berömda röda väskan som innehåller dokument som kräver hans uppmärksamhet. Dokumenten är från den dagliga utskickningen från ministrar runt om i kung Charles kungadömen, Storbritannien Kanada och Australien.

På bilden syns även ett fotografi på kung Charles föräldrar. Drottning Elizabeth och prins Philip. Den gavs av paret till hennes far, kung George VI, till jul 1951 - den sista semesterperioden innan han dog i februari 1952.

Den röda väskan lever vidare

Det finns flera saker som förknippas med den brittiska monarkin. De berömda kronorna, vakterna vid slottet, drottningens hattar och hennes corgis.

Ännu en sak som är starkt relaterat till monarkin är just den "röda boxen".

Annons

Det är en portföljliknande låda täckt av rött läder som används för att förmedla dagliga utskick från regeringen till monarken. Liksom många delar av monarkin finns viss information om användningen och historien för dessa lådor tillgänglig, men inte allt.

drottning elizabeth
Den röda väskan har varit med länge. Här är den med på en bild från 1991.

Traditionen med den röda boxen går tillbaka till 1860-talet. Enligt Daily Mail började dock ett initiativ 2015 för att ersätta de röda rutorna och papperskopiorna av papper med digitala kopior och smartphones. Men fram till sin död fick drottningen sin röda box varje dag (förutom hennes två officiella lediga dagar: juldagen och påskdagen).

Storbritanniens monarks röda ruta innehåller viktiga dokument från kabinettet och från Foreign and Commonwealth Office som drottningen eller kungen kan granska i sin roll som statschef. Medan vissa av dokumenten som finns i lådorna kräver omedelbar uppmärksamhet eller till och med kungens eller drottningens formella underskrift för att gå vidare, är andra helt enkelt information så att monarken kan hålla sig ajour om förfarandet i regeringen eller bli väl informerad inför viktiga möten.

Så den röda boxen kanske är en tradition som påminner om gamla tider. Men något som den representerar är en ny era som inletts.

Annons