Historiska bilden på nya tronföljartrion – Estelle lyfts fram

Kungafamiljen har växt med dunder och brak de senaste åren. Svenska folket är förstås glada över alla små prinsar och prinsessor som fötts. Nu har kungen fattat ett beslut som rör framtiden för kungafamiljen.

Nu är det dessa tre personer som utgör nya makttrion. Man smalnar nu av monarkin och tronföljden. Kronprinsessan Victoria ska en dag efterträda vår regent som statschef. Prinsessan Estelle får också en viktig roll. Hon blir den som ska axla ansvaret i framtiden.

fredrik wersell

Fredrik Wersell höll presskonferens i dag och meddelade förändringarna

Det är också vad dagens kommuniké innebär och meddelar.

“Det är H.M. Konungen och H.K.H. Kronprinsessan som, tillsammans med H.M. Drottningen och H.K.H. Prins Daniel, är Sveriges främsta representanter inom landet och gentemot andra stater. När H.K.H. Prinsessan Estelle nått vuxen ålder väntas även hon företräda landet”, skriver kungahuset på sin hemsida.

Barnbarnen inte längre kungliga högheter

Beslutet, som kungen tagit, betyder också att Madeleines och Carl Philips barn inte längre kommer att vara kungliga högheter. Detta betyder att de inte kommer att vara skyldiga att representera kungafamiljen i konungens tjänst.

För Carl Philip och Sofia, samt Madeleine innebär kungens beslut också förändringar.

“DD.KK.HH. Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia samtH.K.H. Prinsessan Madeleine verkar fortsatt inom de ideella stiftelser och verksamheter som de grundat och/eller engagerat sig i. Därutöver utför de officiella uppdrag i den utsträckning H.M. Konungen så beslutar”, skriver man i kommunikén. 

Därför är den nya bilden central: Den porträtterar vilka som är den nya makttrion i kungahuset. Och visst är det härligt att se Estelle lyftas fram!

Victoria

Foto: Sandra Birgersdotter Ek/Kungl. Hovstaterna

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: