Historiska förändringen för Kate efter Elizabeths död – ärver prinsessan Dianas titel

09 sep, 2022, 05:30 
Mycket pekar på att hertiginnan Kate kommer ta efter prinsessan Diana.
Annons
Johan T Lindwall: ”Drottning Elizabeth, du var älskad av oss alla”
Johan T Lindwall: ”Drottning Elizabeth, du var älskad av oss alla”

Det är en förändrad värld som britterna vaknar till denna fredagsmorgon. Sorgen ligger tung efter drottning Elizabeth bortgång, som efter 96 år stillsamt lämnat jordelivet. Sonen Charles har omedelbart blivit kung, och hans fru Camilla är landets drottning.

Men detta innebär även en förändring för hertiginnan Kate, som förmodas ärva den ikoniska prinsessan Dianas titel.

Drottningens önskan

För 17 år sedan gifte sig landets nya kung Charles tillsammans med sin Camilla Parker Bowles. Charles är den andra i tronföljden, och att en dag ta över som monark är ett uppdrag han förberett sig hela livet för.

Recept.se Nyhetsbrev

Men strax efter bröllopet meddelade hovet att hans Camilla inte skulle bli drottning den dagen ett tronskifte nalkades. Turerna svängde och tidigare i år kom hovet med ett nytt besked. Det innebär att Camilla tillsammans med Charles kommer att krönas till Storbritanniens kung och drottning under en religiös ceremoni på Westminster Abbey.

Annons

Att Camilla skulle få titeln drottninggemål var en stor önskan hos drottning Elizabeth, och hon har ordagrannt uttryckt att det är vad hon hoppas ska ske den dagen hennes son tar över tronen.

"Jag förblir evigt tacksam för, och ödmjuk inför, lojaliteten och tillgivenheten ni har fortsatt att visa mig. Och, när tiden haft sin gång, min son Charles blir kung vet jag att ni kommer att ge honom och hans hustru Camilla samma stöd som ni har gett mig".

”Det är min uppriktiga önskan, när den tiden kommer, att Camilla blir känd som drottninggemål då hon fortsätter sitt egna lojala arbete”. Meddelade hon tidigare i år.

Camilla valde bort titeln

Detta innebär en rad olika förändringar sett till hur titlarna är fördelade i det brittiska kungahuset. Prins William är nu den äldsta sonen till kungen, och han och Kate har därför redan automatiskt fått ärva titlarna som Charles och Camilla tidigare bar. Det gör att de nu är hertig och hertiginna av Cambridge och Cornwall.

Annons

Men det finns en stor chans att Charles beslutar att ge hertigparet två helt nya titlar. Drottningen tilldelade under prinsessan Dianas tid henne och Charles titeln prins och prinsessa av Wales, och det är högst troligt att Charles väljer att föra dessa titlar vidare till William och Kate.

Hertiginnan Kate kommer när tiden är kommen i sådana fall vara den första som bär titeln prinsessan av Wales efter prinsessan Dianas tragiska bortgång för 25 år sedan. Däremot blev Camilla traditionsenligt tilldelad denna när hon gifte sig med Charles, men valde att inte använda den. Beslutet har tolkats på olika vis, att hon inte vill förknippas med Diana eller om det skedde av respekt för hennes makes framlidne fru.

Foto: TT

Annons