Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Historiska mötet utanför slottet: ”Otroligt starkt symbolvärde”

06 maj, 2024, 09:45 
Kung Frederik och drottning Mary gör sitt första statsbesök – och har hälsats välkomna av kungen och drottning Silvia.
Annons
Jättejubel när kungen och Silvia kommer till slottet – lyssna!Brand logo
Jättejubel när kungen och Silvia kommer till slottet – lyssna!

Vilket skådespel utanför Kungliga slottet!

Salutskotten har dånat från kanonerna på andra sidan vattnet och så kungaslupen Vasaorden som kom glidande så perfekt i solglittret på Strömmen.

Allt toppat med kronprinsessan Victorias hovnigning - och drottning Marys jätterosett och varma leende.

Svenska kungafamiljen bjuder verkligen på det allra bästa de har. Flottare än så här blir det inte i den kungliga världen!

Victorias prinsessrosa outfit är höjden av kunglig elegans med den matchande coiffen i nacken - och när den högtidliga hälsningsceremonin var till ända la prins Daniel sin hand på hennes rygg, en privat och sekundsnabb kärleksgest mitt i högtidligheten.

Annons
STOCKHOLM, SVERIGE 20240506 Kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid Skeppsbron vid Stockholm slott på måndagen. Danska kungaparet är på ett två dagar långt statsbesök i Sverige.Foto: Karin Törnblom / TT / Kod: 2377Karin Törnblom / TT

Men nog är det lite ovant att se Frederik och Mary på samma nivå som kungen och drottning Silvia, med deras ”gamla” kollegor Victoria och Daniel 10 steg efter.

Statsbesöket är det första danska på hela 39 år och när allt är över ska de redan väldigt goda relationerna mellan Sverige och Danmark ha blivit ännu bättre.

För detta är inte bara två statschefer som paraderar framför våra ögon – utan det är också två kungliga familjer med nära band som vi ser tillsammans.

Annons

Kungen är kusin med kung Frederiks mamma drottning Margrethe. Och själv är Frederik syssling med kronprinsessan Victoria – och gudfar till prins Oscar. Medan drottning Mary är gudmor till prinsessan Estelle.

– Otroligt starkt symbolvärde att de väljer Sverige först av allt. Det visar de starka banden mellan det svenska och danska kungahuset, säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall.

Nu ska alla hitta sina platser i dessa nya och lite ovana kungliga roller: Kungen har fått en ny statschefskollega i den 22 år yngre Frederik, en kunglig rookie med bara 113 dagar på sitt nya jobb. Medan kungen har hela 50 år i ryggen.

Nu när festligheterna här nere på Skeppsbron är till ända så rullar statsbesöket på, med gruppfotografering och hälsningsceremoni med regeringen inne i Rikssalen.

Statsbesök från Danmark 2024

Att detta är ett statsbesök av ovanlig kaliber visar också regeringens stronga laguppställning: Statsminister Ulf Kristersson, näringsminister Ebba Busch, utrikesminister Tobias Billström, skolminister Lotta Edholm, försvarsminister Pål Jonson, EU-minister Jessika Roswall och kulturminister Parisa Liljestrand kommer alla att delta.

Annons

Och vid Marys och Frederiks sida finns fyra danska statsråd: Försvarsministern, utrikesministern, näringsministern och skatteministern.

När alla har hunnit skaka hand ska kungen och kungen Frederik hålla varsitt tal i Lovisa Ulrikas matsal – och sedan blir det lunch.

Svensk Dam följer statsbesöket så häng med oss här under dagen!

Kungaparen kindpussas
Hovnigning och kindpussar när tar kungen och drottningen har emot Danmarks nya kungapar.Jonas Ekströmer/TT
Drottning Mary och kung Frederik
Danmarks nya kungapar – och prinsessan Estelles och prins Oscars gudföräldrar.Jonas Ekströmer/TT
Annons
Drottning Margrethe och kungen
Så här såg det ut senast det var statsbesök från Danmark – år 1985!Sjöbergarkivet
Vasaorden
Kungaslupen Vasaorden i all sin glans! En exakt kopia av 1774 års båt – som för 103 år sedan förstördes i en brand.Samuel Steén/TT
Annons
Allting går igen! Så här såg det ut när Frederiks morfar kung Frederik och mormor drottning Ingrid gled fram i Vasaorden vid sitt bröllop i Stockholm 1935.Kamerareportage/TT
The wedding between Princess Ingrid of Sweden and Crown Prince Frederik of Denmark in Stockholm 24/5 1935. Official photo. Date: 1935Rights Managed
Annons


Foto: TT.

Annons