Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Holländska kungafamiljen hedrade prinsessan Christina

20 aug, 2019, 17:00 
Vackert, privat – och kantat av solrosor. Holländska kungafamiljen hedrade prinsessan Christina och det blev mycket speciellt.
Annons

I dag hedrade den nederländska kungafamiljen prinsessan Beatrix lillasyster prinsessan Christina, som gick bort i fredags, 72 år gammal. Ceremonien ägde rum på Noordeinde-palatset i Haag och var helt privat, men en fotograf fick ta bilder innan den inleddes.

Trädgårdspaviljongen på Noordeinde-palatset i Haag.
Paviljongen där familjen tog farväl.

Det blev ett farväl som inte liknade något annat, tack vare solrosorna. Det var helt enkelt solrosor överallt! Detta måste ha varit prinsessan Christinas egen älsklingsblomma. På familjens privata porträtt intill kondoleansboken är hon också helt klädd i gult.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Kondoleansfotot av holländska prinsessan Christina.
Kondoleansbordet, med fotot på Christina i sin solgula klänning.

Den överdådigt dekorerade trädgårdspaviljongen med sina förgyllningar och takmålningar, och det vackra sensommarljuset som silade in genom fönstren, bidrog förstås också till den ljusa och varma stämningen.

Annons
Prinsessan Christina av Nederländerna död. Bild från hennes begravning.
Kistan, täckt av solrosor. Intill ligger prinsessans ordnar.

Kistan vilade mitt bland alla solrosorna, ett blomsterval som kändes extra rätt för en nederländsk prinsessa, eftersom de är så förknippade med hennes landsman Vincent van Gogh.

Prinsessan Christina sörjs närmast av sina tre barn: Juliana, 38, Bernardo, 42, och Nicolás, 40, samt av sina tre systrar och av kungaparet – hennes systerson kung Willem-Alexander och hans drottning Máxima.

Prinsessan Christina av Nederländernas begravning. Kransen är från drottning Máxima och kung Willem-Alexander.
Kransen från drottning Máxima och kung Willem-Alexander.

Fakta om prinsessan Christina av Nederländerna

Prinsessan Christina led av skelettcancer och i fredags i förra veckan somnade hon in i sitt hem på Noordeinde-palatset i Haag. Christina föddes på slottet Soestdijk i Baarn den 18 februari 1947. Hon var den fjärde och yngsta dottern till Nederländernas regerande drottning Juliana och hennes man prins Bernhard.

Annons
Prinsessan Christina av Nederländerna (1947-2019).
Prinsessan Christina av Nederländerna (1947-2019).

Christina hade tre kungliga titlar – prinsessa av Nederländerna, prinsessa av Oranien-Nassau och prinsessa av Lippe-Biesterfeld – men levde ett vanligt civilt liv i sina hem i New York och i Italien. Hon var en skicklig pianist och en duktig sångerska och gav ibland konserter.

Hon utbildade sig också inom sångpedagogik, och senare även inom dansterapi och ljudterapi. Hemma i Holland arbetade hon för Visio, en stiftelse som stödjer synskadade. Prinsessan Christina var själv svårt synskadad sedan födseln, detta sedan hennes mamma drottning Juliana drabbades av röda hund under graviditeten.

Foto: TT.

Annons