Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Holländska prinsparet firade 400-årig vänskap med Hillary Clinton

09 sep, 2009, 16:10 
Agneta Nisbeth
Holländska prins Willem-Alexander och hans prinsessan Máxima var i USA för att fira 400-årsminnet av den holländske upptäcktsresanden Henry Hudsons resa till New York. De invigde den pampiga ceremonin i vilken även Hillary Clinton deltog.
Annons

Ceremonin för att fira 400-årsminnet av Henry Hudsons resa 1609 och hans grundande av kolonin New Amsterdam firades med pompa och ståt. Prins Willem-Alexander och prinsessan Máxima av Holland var såklart på plats för att inviga festligheterna och för att markera detta historiska datum. Datumet markerar även den 400-åriga vänskapen mellan länderna.

Hillary Clinton tacksam

De träffade bland andra Hillary Clinton, USA:s utrikesminister, som lite halvt skämtsamt tackade holländarnas förfäder för sin investering på 24 dollar för att köpa ön Manhattan. Hudsons besök ledde till att en våg av européer tog efter hans exempel och utvandrade för att bosätta sig i den holländska kolonin. Först 1664 upphörde New Amsterdam att vara en holländsk koloni då den övertogs av britterna.

Ceremonin kommer följas av en hel veckas firande. Prinsparet fick bland annat se en skeppsflottilj, inklusive en replika av Hudsons eget skepp, segla nedför Hudsonfloden medan ett holländskt marinfartyg blåste en rejäl salut som ekade ut över floden, alltmedan det kungliga holländska marinkårsbandet spelade. Máxima blev mycket förtjust då prinsparet fick motta en speciell Tiffanyvas av borgmästaren i New York, Michael Bloomberg.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Av Ann-Sofie Lundin

Foto: TT

Annons