Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Lena Bartholdsons liv – innan Victoria

19 sep, 2019, 07:00 
https://image.svenskdam.se/image-5471213?imageId=5471213&width=1320&height=689
Lena-Bartholdson
Nya hovmarskalken har blivit varm i kläderna. Lena Bartholdson ger struktur och råd till vår blivande drottning."Hon är perfekt i rollen".
Annons

Lena Bartholdson har nu trätt in i rollen som ny hovmarskalk efter Karolin A. Johansson och börjar lära känna kronprinsessan. Lena och Victoria är ett team som ska se till vägen fram till dagen D (då kronprinsessan blir drottning av Sverige) blir så bra som möjligt.Hon är med på senaste resan över Öresund. Det är ett officiellt besök. Victoria och Daniel är i Danmark och hälsar på vännerna kronprins Frederik och kronprinsessan Mary.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Frederik Victoria Mary Daniel

Förhoppningsvis dröjer det innan kronprinsessan tar över regentpinnen efter sin far, kung Carl XVI Gustaf.

Kungen

Vår kung lär inte abdikera i första taget och han är en man som gärna arbetar in i det sista. Dessutom har Sverige inte den praxis som Nederländerna, Spanien och Belgien har, att regenten lämnar sin post och går i pension samt att tronen tas över av nästa generation.

Annons
Prinsessan Beatrix
Drottning Beatrix av Nederländerna blev prinsessan Beatrix sedan hon abdikerade. Hon var regerande drottning av Nederländerna mellan den 30 april 1980 till den 30 april 2013.

Så vad är det då som är uppdraget för Victorias nya hovmarskalk?

Hovet berättar på sin hemsida, att det är H.M. Konungen som har förordnat Lena Bartholdson att vara hovintendent och chef för kronprinsessans hovstat. Som chef vid hovstaten ansvarar Lena Bartholdson för kronprinsessans programverksamhet.

Hovmarskalk Lena Bartholdson om nya jobbet

När den nya hovmarskalken tillträdde kommenterade hon sitt nya jobb på slottet:

Annons

– Jag ser mycket fram emot att stödja kronprinsessan i hennes viktiga roll som blivande statschef och att tillsammans med kollegorna få arbeta med planeringen, genomförandet och uppföljningen av Kronprinsessparets verksamhet.

Från hettan i Sydafrika till svala slottet

Lena Bartholdson är statsvetare och kommer precis som sin företrädare från Regeringskansliet, närmare bestämt från Försvarsdepartementet, där hon varit chef för sekretariatet för säkerhetspolitik, internationella relationer och analys. Dessförinnan har hon bland annat tjänstgjort som chef för säkerhetspolitiska enheten vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) samt tjänstgjort vid ambassaden i Pretoria.

Lena Bartholdson

Lena Bartholdson har flyttat en del i sitt liv. Hon föddes den 11 februari 1970 i Skärholmens församling i Stockholm. Idag bor hon i Danderyd med sin sambo John och sina tre barn, en son på 11 år, och två döttrar, 14 respektive 17 år gamla. Hon har gått på Kungsholmens gymnasium och 1996 anställdes hon som internationell handläggare vid Stockholms universitet. Hon avlade en politices magister-examen vid Uppsala universitet 2002 och har studerat vid Coimbras universitet i Portugal.

Annons

Foto TT

Annons