Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hoppsan! Drottning Margrethe säljer Henriks arv

29 aug, 2019, 20:00 
Skulle du vilja ha denna hemma på väggen? Prins Henrik älskade sin samling, men Margrethe gjorde inte vågen, och nu är hela rasket sålt.
Annons

Kungligheter är kända för att spara precis allt – och då menar vi ALLT, ner till minsta kastrull. Margrethe har dessutom bra många stora slott (eller för den delen magasin) och skulle ha haft gott om plats för prins Henriks älskade samling. Men kanske är hon inte så nostalgisk?

Prins Henrik fotograferad med några av sina kära jadeföremål.
Prins Henrik fotograferad med några av sina kära jadeföremål.

Så uppenbarligen sa hon ”Tack. Men nej tack!” Och nu är de 2500 samlarobjekten som hon ärvde borta med vinden, eller i alla fall sålda på auktion. Ett faktum som för övrigt framgick redan i prinsens testamente.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Arvingarna har valt ut föremål som familjen önskar att behålla. Likaså några föremål som de sparat för att kunna skapa en bestående, representativ samling som ska finnas på slottet Château de Cayx i Frankrike, skriver danska hovet i ett pressmeddelande.

Annons
Prins Henrik hade en stor samling med afrikansk konst.
Direkt från de kungliga privatgemaken.

Men det allra mesta har i dagarna gått under klubban hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner i Köpenhamn och amuletterna, voodoofigurerna och de afrikanska maskerna har fått nya ägare.

Danska auktionsfirman Bruun Rasmussen sålde prins Henriks samling.
Auktionsfirman Bruun Rasmussen på Bredgade i Köpenhamn. ”Detta är första gången som det danska kungahuset säljer ut sina privata ägodelar på offentlig auktion” skriver den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Samlingen avslöjar prins Henriks oväntade sida

Allt kom direkt från hyllorna och skåpen i danska kungafamiljens privatvåningar på slotten Amalienborg och Fredensborg, och från deras vinslott Château de Cayx. Inte konstigt att nyfikenheten har varit stor i Danmark. Kön har ringlat lång förbi montrarna vid visningen och mest ståhej har det förstås varit kring prinsens samling av fallossymboler i jade. Oväntat och personligt.

Annons
Prins Henriks samling avslöjar hans privata sida.
En glimt av prins Henrik privat, ett och ett halvt år efter hans död.
Prins Henriks afrikanska masker verkar inte ha varit Margrethes cup of tea.
Prins Henriks afrikanska masker verkar inte ha varit Margrethes cup of tea.

– Grunden till jadesamlingen var de föremål som prins Henrik hade ärvt av sin far, och så byggde vi ut den under en lång rad av år, berättar prinsens vän, antikvitetshandlaren Oliver Klitgaard för danska nyhetsbyrån Ritzau.

Prinsen var alltid på jakt och han handlade ofta på sina resor. Han gick på loppmarknader och besökte privata samlare, men han valde inte de mest exklusiva eller sällsynta föremålen, säger Oliver Klitgaard, utan alltid de som han gillade bäst.

Annons

Auktionen avslutas i dag och auktionshuset berättar att vinsten av försäljningen kommer att gå till danska kronprinsparets fond samt till Nikolai och Felix-fonden.

Drottning Margrethe och prins Henrik 2004.

Foto: TT

Annons