Höstens kungliga nystart

Höstens kungliga nystart
Hur ser Victorias höstschema ut, egentligen? Vi vet!
Annons

 

Crown Princess Victoria and Prince Daniel of Sweden attend an citizenship ceremony during the National Day of Sweden in Nacka stadshus, 6 June 2016. Photo: Patrick van Katwijk / NETHERLANDS OUT POINT DE VUE (c) DPA / IBL Bildbyrå

Hösten är snart här, och kungafamiljens kalender börjar fyllas på. Här är några av höstens höjdpunkter:

Sista helgen i augusti rivstartar kungaparet hösten genom att traditionsenligt köra Svenska Kungsrallyt på Öland, samt delta i Borgholms stad 200-årsjubileum. Samtidigt firar Sveriges hembygdsförbund 100 år med fest på Skansen, i närvaro av prins Carl Philip och prinsessan Sofia – och vem vet, kanske även prins Alexander?

Annons

Drottningen startar upp höstens arbete med Silviahemmet och Childhood Foundation, och besöker “De gamlas dag”. Och i månadsskiftet augusti – september äger Stockholm Water Prize rum:
– Det är ett stort arrangemang och flera i kungafamiljen medverkar på olika sätt. Både prins Carl Philip och kungen delar ut priser, och kungaparet gästar dessutom den avslutande banketten, berättar hovets informationschef Margareta Thorgren.

Annons

Men höjdpunkten är förstås dopet av prins Alexander. Det äger rum i Drottningholms slottskyrka fredagen den 9 september och direktsänds i SVT. Den omfattande planeringen håller precis på att slutföras, avslöjar hovet.

I början av september går prins Daniels lopp av stapeln i Hagaparken. Prinsessan Estelle får vänta två år innan hon har åldern inne att delta i loppet, men kanske hänger hon med pappa på jobbet en stund? Prins Carl Philip inviger fotoutställningen “Vinnare och förlorare i svensk natur” på Naturhistoriska riksmuséet, medan kungaparet och kronprinsessparet bjuder in till Sverigemiddag på Stockholms slott.

Annons

– Och sedan kommer ju kungaparets statsbesök till Tyskland, som sträcker sig över fyra dagar istället för tre dagar som är det vanliga, säger Margareta Thorgren.
Tyskland är ju ett av drottning Silvias hemländer, och det tyska folket ser henne nästan som ”sin” drottning, så det blir garanterat ett stort intresse för statsbesöket.

Den 15 oktober firas Wallenbergbolaget Investors 100-årsjubileum, med stor fest på Grand Hôtel där både kungaparet och kronprinsessparet deltar. Men höstens stora final är givetvis Nobelmiddagen den 10 december – förhoppningsvis med hela kungafamiljen närvarande. Vi kan konstatera att kungaparet som vanligt har fullt upp i höst, medan den annars så flitiga Victoria har en väldigt tom kalender – vilket förstås inte är konstigt med tanke på att hon är föräldraledig!

Av: AnnaClara von Hofsten

Foto: IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

23 kommentarer till “Höstens kungliga nystart”

 1. Sara skriver: 23 augusti, 2016

  Det finns arbete och arbete. För landets mesta kändisfamilj som också benämns kungafamiljen är det naturligtvis betungande uppgifter. Nåja, dopet är ett fint tillfälle att visa upp sig för undersåtarna.


  1. Grötchen skriver: 23 augusti, 2016

   Du har så rätt!
   Det finns arbete och det finns arbete.
   Ett arbete måste inte vara fysiskt tungt för att vara ett arbete.

   Inget skrivbordsarbete är tungt. Att sitta framför en datorskärm är definitivt inte tungt på något sätt!
   Ska dessa arbeten nedvärderas?
   Ja kanske det… 😀


  2. My skriver: 23 augusti, 2016

   En perfekt PR som inte går att missa, undrar vilka som får bocka och niga för Estelle denna gången…


 2. Bror skriver: 23 augusti, 2016

  Innan de vanliga litaniorna om det slösaktiga svenska kungahuset börjar dras ännu en vända, varför inte den här gången rikta klagolåten mot de verkliga syndarna, riksdag och regering? Konungen äger ju som bekant inte längre att allena styra riket.
  Vila därför lite på hanen och gör mot kungen som kroggästerna i Vilda Västern på sin tid uppmanades göra: “Skjut inte på pianisten, han gör så gott han kan”.


  1. Ronald skriver: 23 augusti, 2016

   Så du menar med andra ord att vi ska se genom fingrarna och låta släkten Bernadotte skrota runt på bidrag med den krystade lögnen att de “inte får arbeta och göra rätt förs sig”?
   Samtidigt som vi jagar andra bidragstagare med blåslampa för att den största synden som finns idag är “att ligga samhället till last”?

   Något är väldigt skevt i ditt resonemang. Pianisten i din vilda västern har en skyldighet att skydda sig själv och inte kräva att andra ska skydda honom och han sitta kvar såsom inget händer omkring honom…


  2. Marguerithe skriver: 23 augusti, 2016

   Bror,
   Bra och sann kommentar! Det vore klädsamt om de som skriver på detta forum verkligen erkände sitt stora intresse för Kungafamiljen och monarkin istället för att låtsas något annat.


  3. Ronald skriver: 23 augusti, 2016

   Marguerithe
   Hur ska man kunna ha en vettig åsikt om man inte sätter sig in i vad det handlar om?
   Du verkar innerst inne vilja att de enda som “ska” skriva här är de som stumt beundrar kfam…

   Jag erkänner: mitt enda intresse i kfam ligger i att monarkin avskaffas. OCH jag erkänner också att den åsikten har fördjupats efter att jag börjat sätta mig mer in i kfam “arbete”.
   Och jag erkänner villigt OCKSÅ att jag tycker att det är en skyldighet att dela med sig av kritiska insikter och åsikter på en webbsida som annars skulle domineras av ogenomtänkt tillbedjan.

   Att ha åsikter är lätt – desto svårare är det att ha åsikter baserat på ställningstagande…


  4. Bror skriver: 23 augusti, 2016

   Ronald!
   Jag efterlyste bara lite bättre ordning på vad som är orsak och vad som är verkan, ungefär som i följande goda råd: förbanna inte vinden, hissa segel!


  5. Ronald skriver: 23 augusti, 2016

   Bror
   Att framställa kfam som viljelösa fåntrattar som bara gör vad andra pålägger dem tjänar ingen, allra minst monarkin.
   De har, trots politiska beslut, den yttersta makten vad gäller apanaget.

   Det vill säga: dina ordspråk passar säker men inte i dessa sammanhang.


  6. demokrati skriver: 25 augusti, 2016

   Ronald
   Väldigt bra skrivet och samanfattat, klockrent
   om dagens kungahus/kungafam. och övrigt samhället Sverige. Men tycker dock att det är Regering och riksdag som har det politiska ansvaret när det gäller frågan om Republik el. Monarki.


 3. Allegra skriver: 23 augusti, 2016

  Väldigt fattigt att dagens kungafamilj valt bort att engagera sig i de sköna konsterna. Annat är det i Danmark och i övriga Europa. För att inte tala om det ansvar som togs av gamle kungen Gustav VI Adolf.


 4. Asta skriver: 23 augusti, 2016

  vaddå nystart? bara ett rabblande av sedvanliga tidsfördriv


  1. Mona skriver: 23 augusti, 2016

   Det är deras arbete,att representera,inget tidsfördriv.
   Skulle du klara av vara i offentligheten varje dag,att fotograferas,
   träffa massor av folk,hålla tal i en mängd olika sammanhang.
   Du måste vara förberedd och insatt annars gör du bort dig.


 5. Stefan skriver: 23 augusti, 2016

  Mona!
  Nu är det endast kungen som har några få obligatoriska arbetsuppgifter per år. I övrigt så gör de precis som de vill. Att då kalla deras självpåtagna små uppgifter för “arbete” är magstarkt. Det ligger väl närmare till hands att säga att de med några få undantag “roar sig” själva och sin omgivning. Och det är kanske under detta konto det hela egentligen borde redovisas: Kulturdepartementets avdelningen för underhållning.


 6. Birgit Hermansson skriver: 23 augusti, 2016

  Klart att det är arbetsamt att delta i fina middagar, släktingarnas dop, klä sig elegant och gå på nobelmiddag, träffa några hänförda äldre damer dela ut något pris och säga några ord. Jag tror att många av oss skulle gärna få nya kläder, frisera håret, bli sminkade och skjutsade till många av de här tillställningarna? Varför tror ni annars att societsdamerna nästan slåss om att få delta? Springer till postlådan för att se om den åtråvärda inbjudningen har kommit. Enligt Svensk Dam.Pyttsan!


 7. Gneta skriver: 24 augusti, 2016

  Det som kanske är mest pinsamt är att många av er baserar era “kunskaper” om vad kungafamiljen gör och inte gör utifrån vad som skrivs på Sv. Damtidning och i Expressen. Har ni hört talas om ordet källkritik?


 8. Stefan skriver: 24 augusti, 2016

  Kära Gneta!
  Svensk Dam följer ju varje steg kungafamiljen gör oavsett om det är arbete eller fritid. Jag tycker mest synd om stackars Margareta som måste tänja på kreativitetens ramar för att överhuvudtaget få ihop något att presentera i “kalendern”.


  1. Gneta skriver: 24 augusti, 2016

   Fast vad som skrivs och hur det skrivs är helt och hållet någonting som bara Sv. Damtidnings redaktion styr över


  2. Ronald skriver: 25 augusti, 2016

   Gneta
   Fel.

   Kfam har själva ett ansvar att kommunicera varför, hur och vad de gör.
   Det enda de gör är att presentera några urval med datum och tid.

   Man kan inte skylla SvD för att kfam inte tar sitt ansvar utan har överlåtit allt på extern verksamhet.


 9. Gredeline skriver: 24 augusti, 2016

  Ronald

  Sannerligen! Klockrent!


 10. Ronald skriver: 25 augusti, 2016

  demokrati och Gredeline
  Tack! Det var uppskattade och vänliga ord.


  1. Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 25 augusti, 2016

   Tusen tack själv, för att du värnar om fakta & verklighet!
   Idoldyrkan med tillhörande fantasier får andra stå för.


 11. pernilla skriver: 25 augusti, 2016

  Det som är mest jobbigt är väl att inte gå upp i vikt med alla dessa middagar och fester.
  Kanske lite Rugby, eller Ronald


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar