Hotet mot Silvia – attacken fångades på film

17 jan, 2022, 20:01 

Helgens mystiska händelse hotar kungen och Silvias integritet.

Annons
7 saker du inte visste om drottning Silvia
7 saker du inte visste om drottning Silvia

Oro sprider sig efter helgens rapporter om upptäckta drönare över olika kärnkraftverk i Sverige. Ärendet anses som mycket allvarligt och har nu tagits över av Säpo, enligt Aftonbladet.

Incidenterna utreds nu som ett brott mot rikets säkerhet, under rubriceringen grov obehörig befattning med hemlig uppgift, skriver tidningen.

I helgen upptäcktes en två meter bred vingdrönare av militär modell cirkulera över kungliga slottet i Stockholm. Något som polisen anmälde, för brott mot skyddslagen.

Oron för kungen och Silvia – efter allvarliga incidenterna

Kungliga slottet är bland annat kungen, drottningens och regeringens arbetsplats, och det är givetvis oroande att man upptäckt drönare där.

Emil Jorpes, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten, kommenterar helgens händelser i en intervju med Aftonbladet:

– Det väcker naturligtvis väldigt mycket frågor och det är därför som alla myndigheter ser allvarligt på det. Frågorna som väcks är ju att när det händer flera saker väldigt närliggande i tid så är det klart att det väcker frågor att det inte är en slump, säger han.

Annons

Drönarflygningen över slottet fångades på film

Polisen meddelade på måndagen att man inlett en nationell särskild händelse med anledning av drönarflygningarna.

Dessutom kan Aftonbladet avslöja att drönarflygningen över slottet, som skedde på lördagseftermiddagen, har fångats på bilder och filmer av skyddsvakter.

Annons