Hotet mot Victoriadagen! Nu berättar hovet om oron

kronprinsessan Victoria allvarlig

Trots pandemin kommer kronprinsessan Victoria att bli firad på bästa sätt när hon fyller 43 imorgon. Men det finns ett orosmoln.

 

Victoriadagen är Ölands egen ”nationaldag” och ölänningarna och alla tillresande är vana vid att samlas för att fira. Men folksamlingar över 50 personer är ju inte tillåtna i år – så kommer Folkhälsomyndighetens coronarestriktioner att kunna hållas? Eller kommer det ändå att trängas många människor utanför slottsruinen, när den helt stängda Victoriakonserten drar igång i Borgholms slottsruin? Det är en fråga som väcker en del oro, inte minst hos kungafamiljen, som själva följer rekommendationerna till punkt och pricka.

– Visst kan det bli så. Men är det risk för trängsel, så finns det en plan även för detta, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

– Och det är ju utomhus, så det går ju att sprida ut sig på Alvaret.

Publiken på Victoriadagen, arkivbild

Så här brukar det se ut.

En annan mardröm är att det blir skyfall i morgon. Victoriakonserten äger ju för första gången rum i slottsruinen, närmare bestämt i det så kallade Audiensrummet, och detta är ett rum utan tak. Så regn i det läget vore definitivt ingen höjdare.

Men kungafamiljen och – och arrangörerna – verkar kunna andas ut. Väderutsikterna ser trots allt hyfsade ut. Det kommer inte att bli någon perfekt sommardag med högsommarvärme som förra året, men ändå växlande molnighet och (viktigast av allt) inget regn.

Kronprinsessan Victoria

Tumme med vädergudarna.

Victoriadagen 2020: Här ska Victoria firas!

Borgholms slott på Öland, även kallat Borgholms slottsruin. Här firas Victoriadagen 2020.

Borgholms slott. En gång var detta Karl X Gustavs storslagna 1600-talspalats, men efter den stora branden år 1806 är bara murarna kvar.

Det är här i den mäktiga och gigantiskt stora slottsruinen ute på Alvaret, granne med Sollidens slott, som kronprinsessan Victoria ska firas i morgon. Ett jättebygge på sin tid – det sägs faktiskt att borggården är större än självaste Inre Borggården på Stockholms slott.

Själva Victoriakonserten genomförs helt utan publik, de enda ”konsertbesökarna” är födelsedagsbarnet själv med sin familj och prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Men du kan förstås se hela firandet i SVT, precis som vanligt.

Victoriakonserten sänds traditionsenligt den 14 juli kl 21.00 i SVT1.

Foto: TT.