Hovet avslöjar krisen bakom kulisserna: ”Det är mycket svårt”

Kung Carl Gustaf fattade ett beslut mitt i coronakrisen.Nu har beslutet fått konsekvenser.

Det var den 20 mars som vi fick beskedet. Coronakrisen hade tvingat hovet till en panikåtgärd med riktigt tråkiga konsekvenser.

“Med anledning av den rådande situationen med spridningen av det nya coronaviruset har H.M. Konungen beslutat att den publika verksamheten vid de kungliga slotten tillfälligt ska stängas”, kunde man läsa i pressmeddelandet.

–  Detta är en försiktighetsåtgärd med anledning av coronavirusets utveckling. Situationen gör det inte möjligt för oss att bedriva publik verksamhet i de kungliga slotten, sa stathållaren Staffan Larsson.

Kungen stängde slottet – nu får det konsekvenser

Slottet har varit stängt sedan 20 mars.

Slottet har varit stängt sedan 20 mars.

Dagens nyheter gjort ett djuplodande reportage om hur stängningen slagit mot hovets verksamhet. Turismen är en viktig inkomstkälla för dem, och slottet kan på egen hand locka 900 000 besökare på ett år.

Nu kan hovet tvingas till nedskärningar.

– Det är precis som för alla andra att ekonomiskt så är det mycket svårt. Det gör att man måste se över verksamheten för en lång tid framåt självklart, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till DN.

– Det vi vanligtvis gör en vanlig säsong är att vi sommaranställer personal, rätt så många. Men i och med att vi tog det här beslutet att stänga och med prognosen att det troligen inte kommer öppna på ett tag så har vi inte den anställningen av extrapersonal.

Totalt försvinner 300 jobb

Enligt DN handlar det om totalt 300 tjänster som utgår. Margareta utesluter inte heller att det kan bli tal om ytterligare nedskärningar.

– Jag kan inte gå in i detalj på vad det är utan jag hänvisar precis som alla andra organisationer till att man får tänka nytt och helt enkelt utifrån förutsättningarna försöka hantera situationen, säger hon.