Just nu! Hovet avslöjar! Kungens besked – fråntar barnbarnen kungliga titlarna

kung carl gustaf tar bort titlar kronprinsessan victoria
De kungliga titlarna försvinner! Nu har kungen bestämt att fem av barnbarnen inte längre kommer att kallas Kungliga Högheter.
Annons

Vilket chockbesked. Det kommer att bli stora förändringar i vår svenska kungafamiljen framöver. Det avslöjar hovet nu på morgonen.

Kungen har nämligen beslutat att Madeleines och Carl Philips barn inte längre kommer att vara kungliga högheter. Detta betyder att de inte kommer att vara skyldiga att representera kungafamiljen i konungens tjänst.

Annons

kungen fråntar barnbarn titlar

Prins Alexander, prins Gabriel, prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne kommer fortfarande att kallas prinsar och prinsessor men däremot kommer de längre ha ställningen Kungliga högheter. Dock kommer de att fortsatta att bära hertig- och hertiginnetitlar, som de tilldelades av kungen vid födseln.

Det här betyder att kronprinsessfamiljen får en ännu mer central roll i kungafamiljens arbete.

Annons

Kungens barnbarn blir av med sina titlar

Det är riksmarskalk Fredrik Wersäll som publicerar pressmeddelandet och där står att läsa att kungaparet och kronprinsessparet kommer att vara Sveriges främsta representanter “inom landet och gentemot andra stater”.

“H.M. Konungen har beslutat om förändringar i Det Kungl. Huset. Syftet med dessa förändringar är att klargöra vilka personer inom Den Kungl. Familjen som kan förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som åligger statschefen eller anknyter till statschefsämbetet.

H.M. Konungens beslut innebär att DD.KK.HH. Prins Carl Philips och Prinsessans Sofias barn samt H.K.H. Prinsessan Madeleines och Herr Christopher O’Neills barn inte längre kommer att tillhöra Det Kungl. Huset.

Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsessan Leonore, Prins Nicolas och Prinsessan Adrienne är fortsatt medlemmar av Den Kungl. Familjen. De har däremot inte längre ställning som Kungliga Högheter och förväntas inte i framtiden åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen.

Prins Alexander (Hertigen av Södermanland), Prins Gabriel (Hertigen av Dalarna), Prinsessan Leonore (Hertiginnan av Gotland), Prins Nicolas (Hertigen av Ångermanland) och Prinsessan Adrienne (Hertiginnan av Blekinge) kommer även fortsatt att bära de hertig- och hertiginnetitlar de tilldelats av H.M. Konungen.

Annons

H.M. Konungen och H.K.H. Kronprinsessan är, tillsammans med H.M. Drottningen och H.K.H. Prins Daniel, Sveriges främsta representanter inom landet och gentemot andra stater.

DD.KK.HH. Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia samt
H.K.H. Prinsessan Madeleine verkar fortsatt inom de ideella stiftelser och verksamheter som de grundat och/eller engagerat sig i. Därutöver utför de officiella uppdrag i den utsträckning H.M. Konungen så beslutar.”

RIKSMARSKALKSÄMBETET

7 oktober 2019

Fredrik Wersäll
Riksmarskalk

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

31 kommentarer till “Just nu! Hovet avslöjar! Kungens besked – fråntar barnbarnen kungliga titlarna”

 1. ellinor blomquist skriver: 7 oktober, 2019

  Myckeet klokt beslut av Konungen och hans stab!


  1. Cornelia skriver: 7 oktober, 2019

   Bra gjort, det var för länge! Jag gillar alla, men det är bra.


 2. Fluff skriver: 7 oktober, 2019

  En uppvisning i att äta kakan och ändå ha den kvar.


 3. Helena skriver: 7 oktober, 2019

  Jag har misstänkt att det är har varit på G. Helt rätt beslut! Tror att det har diskuterats i familjen ett tag och nu går man ut med beslutet.


 4. Helene skriver: 7 oktober, 2019

  Detta var ett fantastiskt klokt beslut av Kungen.!! Tack! Äntligen ett beslut i rätt riktning.


 5. Ina skriver: 7 oktober, 2019

  En stor og klog beslutning af Kongen!

  Det handler om økonomi og apanage er jeg ret sikker på.

  Det er jo også sådan her i Danmark – det er kun Kronprinsparrets børn der bærer titler af Kongelige højheder – men KUN Prins Christian der kan modtage apanage når den tid kommer. Prins Joachims børn er og har aldrig haft titlen af Kongelig højhed.


 6. Vanessa skriver: 7 oktober, 2019

  Om de fortfarande är prinsar och prinsessor resp. hertigar och hertiginnor så är det väl knappast tal om att de fråntagits sina titlar. Verkar snarare som tillåtelse att jobba mindre fast med alla privilegier i behåll. Jag tycker att det här går åt rätt håll men inte är helt konsekvent.


  1. Gneta skriver: 7 oktober, 2019

   Nja, i och med att deras HKh-titlar försvinner så mister dom också de privilegier dom hör till dessa titlar.


 7. Desirée skriver: 7 oktober, 2019

  Detta borde ha beslutats för länge sedan, när Madeleine och Carl Filip gifte sig, om inte förr. Hade varit bättre, och sett bättre ut, om de aldrig hade fått HKH-titlar. Kungen har väl insett det absurda i att det finns så många HKH.


 8. Helene skriver: 7 oktober, 2019

  Detta förändrar ingenting, tyvärr!!–familjerna kommer att ha all den tänkbara service de redan har idag.


 9. Marita Classon skriver: 7 oktober, 2019

  Rätt beslut, då slipper de representera och få apanage, får skaffa egna yrken och försörja sig.


 10. Midnattsol skriver: 7 oktober, 2019

  De borde inte fått ha kvar några titlar alls. Nu är det fritt fram att använda en prins- och prinsesstitel i framtiden för egen vinning.
  Dock är det ett steg i rätt riktning. Men det borde gällt även Madeleine, Carl-Philip och Sofia…


  1. AstridA skriver: 7 oktober, 2019

   Du har helt rätt. Tyvärr. Så är det. Jfr prinsesse Märtha Louise. Dom som har fått behålla sina titlar som kungliga högheter i Sverige har dock redan visat att dom kan skilja på privat jobb och kungligt jobb.


 11. AstridA skriver: 7 oktober, 2019

  Kungen tar inte från sina barnbarn alla titlar. Han tar inte någon ting i från dom utan låter dom få vara kungliga utan den bördan det innebär att vara ”kunglig höghet”. Detta medför ingen modernisering eller ”första steg mot republik” som många tycks tro.


  1. Helene skriver: 7 oktober, 2019

   Astrid A.

   Astrid, helt rätt uppfattat! Ingenting förändras egentligen! Allt vad det innebär av pengar för att uppfylla det behagliga liv de lever nu kommer att fortsätta oförändrat! –Ingen modernisering mao.!


  2. Roar olsengmail.com skriver: 8 oktober, 2019

   Etter hemsidan har han bare 2barnbarn,de andre forsvant i tomma luften


 12. G skriver: 7 oktober, 2019

  Riktig beslutt, men det burde vært gjort allerede da de ble født. Var ingen grunn til å gi de HKH prins- og prinsessetittler. I Norge så vi at Kongen og kronprinsparet valgte allerede da Prins Sverre ble født at han ikke skulle ha HKH tittel og ML barn har aldri hatt tittel. Det samme burde Kungen gjort. Er jo grenser for hvor store kongehusene trenger å være. K, D, KP par og arving er stort nok i massevis.


 13. lotta skriver: 7 oktober, 2019

  Dum fråga: betyder det att Madde med familj inte behöver flytta till Sverige igen? Tänker på skolgång och sånt som man talat om innan.


  1. Hanna skriver: 7 oktober, 2019

   Lotta- jag tror man vill slippa just denna fråga om Leonore och hennes syskons skolgång i Sverige, som återkommer med jämna mellanrum och som har sagts vara ett krav för att vara aktuell i tronföljden.


 14. Anna skriver: 7 oktober, 2019

  Lär inte vara så stor skillnad ändå!


 15. Gneta skriver: 7 oktober, 2019

  Det här är ett vettigt beslut av Kungen och också ett beslut inför framtiden, med tanke på att de titlar som barnen behåller är personliga.
  Att man inte tog detta beslut tidigare när ex.vis P. Madeleine gifte sig o fick barn kan ha den förklaringen att då hade KP Victoria bara ett barn och P. Estelle ensam i nästa generation. I och med att P Oscar föddes förändrades ju detta och därmed fick inte de andra barnbarnen samma betydelse


 16. Royalist javisst skriver: 7 oktober, 2019

  Utmärkt beslut: För Sverige i tiden!


 17. m skriver: 7 oktober, 2019

  Äntligen jämställs Carl-Philip och Madeleine!


 18. Monarkist skriver: 7 oktober, 2019

  Klokt beslut. Carl-Philips och Madeleines och deras respektives barn ges nu större möjlighet att fritt utforma sina liv. Förhoppningsvis har de vett att inte använda sina prinsess- och prinstitlar i sitt privata liv.


 19. Helene skriver: 7 oktober, 2019

  Kungen förekom KU. (läs DI) –som reagerat på detta att ökningen av önskade pengar ej kan fortsätta.


 20. PernillaA skriver: 7 oktober, 2019

  AstridA helt rätt


 21. charlotte skriver: 7 oktober, 2019

  Från för mycket till för lite! Det är positivt att ha några stycken som kan bytas vid med uppdragen. Oscar hade behövt ett par prinskusiner till hjälp som har samma rang. Madeleine kommer ju aldrig att bo i Sverige med tanke på hennes mans arbete och då finns ingen vits att hennes barn är HKH. Jag förstår dock att Kungen måste vara rättvis mot sina barnbarn.


 22. Surkärring skriver: 7 oktober, 2019

  Nästa steg? Varför fortfarande prins- och prinsesstitlar till Madeleines och Carl Philips barn? Nästa steg, kungen?


 23. Innagmail.com skriver: 7 oktober, 2019

  Varför omnämns Madeleine före Carl-Filip i de flesta tidningar? Kommer inte Carl-Filip först i successionsordningen?


  1. charlotte skriver: 8 oktober, 2019

   Inna,
   Jag instämmer. Carl Philip kommer före Madeleine.


 24. Lise-Lotte Fredriksson skriver: 7 oktober, 2019

  Kungens systrar gifte sig, tex prinsessan Christina o Tord Magnusson. Blev han hertig eller prins? Tror inte någon av kungens systrars män fick prinstitlar eller hertigdömen. Verkar som om kungen bara taget ett LITET steg, mot hur det var förut.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar