Hovet avslöjar NYA ceremonin: Så ska kungen firas

Kungen firas på sin födelsedag på slottet.
Kungens födelsedag på Valborg har varit ett stort frågetecken. Men nu avslöjar hovet för Svensk Dam att det blir ett helt nytt firande i år.
Annons

Kungen fyller år mitt i coronakrisen – men ingenting är som det brukar.

– Det traditionsenliga firandet på Yttre Borggården är ju inställt. Kungen och drottningen befinner sig fortfarande på Stenhammar, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Kungen firar sin födelsedag – men får inte vara med

kungaparet stenhammar
Kungaparet på Stenhammar.
Annons
Annons

Men kommer det att bli någon form av officiell uppvaktning?

– Ja, det kan jag bekräfta. Det planeras för en mindre ceremoni på Kungliga slottet, och det är en ceremoni som Högvakten ansvarar för. Dock utan kungen själv. Han och drottningen kommer att vara kvar på Stenhammar.

Kungens födelsedag
Det blir inte som vanligt. Men kungen kommer att bli firad i alla fall.
Annons

Enligt vad Svensk Damtidning erfar kommer kungen kommer dock att kunna följa hyllningarna via videolänk. Och prins Carl Philip kommer att kommer att ha en viktig roll under detta nya form av firande, han är ju alltid delaktig i Försvarsmaktens hyllning av kungen och kommer att kliva i uniformen även i år.

Prins Carl Philip vid kungens sida på födelsedagen.
Prins Carl Philip vid kungens sida.

Så blir kungens födelsedag 2020

Men att inte kungen själv kommer att kunna stå där på Yttre Borggården för att ta emot blommor framför den långa ringlande kön med små barn är lite extra synd just i år. Detta skulle ju ha blivit 50:e gången som hans officiella firande ägde rum på Kungliga slottet:  Enligt uppgifter som Svensk Damtidning har fått från hovet så har det hållits ända sedan i slutet av 1960-talet. Det vill säga åtminstone sedan hans 23-årsdag.

Kungens födelsdag
Detta missar kungen i år.
Annons

Den lika traditionsenliga privata familjelunchen på slottet fryser också inne, men kungen har i alla fall drottningen vid sin sida, och enligt vad Svensk Dam erfar så förbereder barnbarnen en överraskningvideo…

Påskvideon från Haga slott
Det blir nog en favorit i repris…
Carl Philip och Sofia barnen
…både från Haga, Miami och Kungliga Djurgården.

Foto: TT.

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

3 kommentarer till “Hovet avslöjar NYA ceremonin: Så ska kungen firas”

  1. charlotte skriver: 21 april, 2020

    Drottning Elizabeth fyller väl 94 år idag.


  2. josefin skriver: 21 april, 2020

    EIIR fyllde 94 o ställde in alltihop eftersom hon inte tyckte det var lämpligt under ràdande omständigheter. Den sv kungen/hovet màste naturligtvis ordna pseudoarrangemang istället f att rätt o slätt be folk hàlla sig hemma.


  3. Elisabeth sellemar Klasson skriver: 22 april, 2020

    Fyller också år på valborgsmässoafton och visst är det tråkigt att inte kunna träffa nära och kära men förhoppningsvis får både kungen och jag fira fler år framåt. Grattiskramar till kungen


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar