Hovet avslöjar NYA ceremonin: Så ska kungen firas

Kungen firas på sin födelsedag på slottet.

Kungens födelsedag på Valborg har varit ett stort frågetecken. Men nu avslöjar hovet för Svensk Dam att det blir ett helt nytt firande i år.

Kungen fyller år mitt i coronakrisen – men ingenting är som det brukar.

– Det traditionsenliga firandet på Yttre Borggården är ju inställt. Kungen och drottningen befinner sig fortfarande på Stenhammar, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Kungen firar sin födelsedag – men får inte vara med

kungaparet stenhammar

Kungaparet på Stenhammar.

Men kommer det att bli någon form av officiell uppvaktning?

– Ja, det kan jag bekräfta. Det planeras för en mindre ceremoni på Kungliga slottet, och det är en ceremoni som Högvakten ansvarar för. Dock utan kungen själv. Han och drottningen kommer att vara kvar på Stenhammar.

Kungens födelsedag

Det blir inte som vanligt. Men kungen kommer att bli firad i alla fall.

Enligt vad Svensk Damtidning erfar kommer kungen kommer dock att kunna följa hyllningarna via videolänk. Och prins Carl Philip kommer att kommer att ha en viktig roll under detta nya form av firande, han är ju alltid delaktig i Försvarsmaktens hyllning av kungen och kommer att kliva i uniformen även i år.

Prins Carl Philip vid kungens sida på födelsedagen.

Prins Carl Philip vid kungens sida.

Så blir kungens födelsedag 2020

Men att inte kungen själv kommer att kunna stå där på Yttre Borggården för att ta emot blommor framför den långa ringlande kön med små barn är lite extra synd just i år. Detta skulle ju ha blivit 50:e gången som hans officiella firande ägde rum på Kungliga slottet:  Enligt uppgifter som Svensk Damtidning har fått från hovet så har det hållits ända sedan i slutet av 1960-talet. Det vill säga åtminstone sedan hans 23-årsdag.

Kungens födelsdag

Detta missar kungen i år.

Den lika traditionsenliga privata familjelunchen på slottet fryser också inne, men kungen har i alla fall drottningen vid sin sida, och enligt vad Svensk Dam erfar så förbereder barnbarnen en överraskningvideo…

Påskvideon från Haga slott

Det blir nog en favorit i repris…

Carl Philip och Sofia barnen

…både från Haga, Miami och Kungliga Djurgården.

Foto: TT.