Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet bekräftar: Därför syns inte längre Sverre Magnus vid familjens sida

14 maj, 2024, 06:00 
Prins Sverre Magnus dyker inte upp när familjen samlas.
Annons

Nästa fredag är det dags att damma av festdräkterna, ta fram flaggorna, korka upp champagnen, hissa flaggan, äta glass och förenas i ett folkhav med färgerna rött, vitt och blått.

Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas honBrand logo
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon

Norges nationaldag brukar bli en folkfest utan dess like. Här samlas vänner, familj, nära och kära för att vifta med flaggor, skratta åt varandras lustigheter och sjunga sånger ihop.

Inga firar nationaldag som norska kungafamiljen. Varje år samlas de på slottsbalkongen på Det Kongelige slott och firar med tusentals människor som tågar förbi utanför slottet.

Annons
Norska kungafamiljen
Kronprins Haakon, kronprinsessan Mette-Marit, prinsessan Ingrid Alexandra och prins Sverre Magnus under nationaldagsfirandet 2023.Andreas Fadum / TT

Sverre Magnus saknas

Men i år saknas det en viktig familjemedlem, enligt den kungliga kalendern. Kronprins Haakons och kronprinsessan Mette-Marits son, prins Sverre Magnus, kommer nämligen inte att vara med under firandet den 17 maj.

Han går sista året på gymnasiet och kommer i stället att fira nationaldagen med sina kompisar.

– Prins Sverre Magnus är russ, och kommer därför att lysa med sin frånvaro på balkongen den 17 maj i år. Detsamma gäller på Skaugum när kronprinsfamiljen ska hälsa på barntåget där på morgonen, säger norska Se och Hörs kungaexpert Caroline Vagle.

Annons

Ingrid Alexandra firar med familjen

Beslutet är långt ifrån unikt. Kung Harald, kronprins Haakon och prinsessan Ingrid Alexandra har alla stått över nationaldagsfirandet med familjen när de gått sista skolåret.

Däremot väntas Ingrid Alexandra, som för tillfället tjänstgör under ett år vid arméns ingenjörbataljon i Brigad Nord, att vara med familjen och fira.

– För hon står uppskriven i kalendern på nationaldagen, tillsammans med sina föräldrar och morföräldrar, säger Caroline Vagle.

Prinsessan Ingrid Alexandra och prins Sverre Magnus
Prins Sverre Magnus kommer inte att fira med familjen i samband med nationaldagen den 17 maj.dana / dana press

Foto: TT

Annons