Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet bekräftar: Frederiks beslut med Mary – nu är det bestämt

23 jan, 2024, 10:00 
Hovets besked om kung Frederik och drottning Mary.
Annons

Söndagen den 14 januari lämnade Margrethe över tronen till sonen kung Frederik. På gatorna hade hundratusentals danskar samlats för att ta farväl av drottningen och välkomna den nya kungen.

Så träffades Mary och Frederik!Brand logo
Så träffades Mary och Frederik!

Vid Frederiks sida hade stora delar av den danska kungafamiljen samlats. Mary var självklart på plats för att visa sin make sitt stöd och visade sin kärlek genom att ge maken en kyss på balkongen.

– Ja, alltså jag ryser nu igen. Därför att han kom ut på balkongen och fick det här mottagandet. Han var inte beredd på det, så då kom tårarna. Och så kyssen såklart. Fantastiskt verkligen, jättehärligt, sa Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall.

Annons
Frederik och Mary
Kung Frederik och drottning Mary kysser varandra på balkongen.

”Kommer göra ett fantastiskt jobb”

Frågar du Johan T Lindwall finns det nu ett nytt kungligt superpar som har tagit över rampljuset. Tillsammans kommer de också höja det danska kungahusets status kungahuset och stärka monarkin.

– Fredrik kommer göra ett fantastiskt jobb ihop med sin hustru Mary vid sin sida. Det här är något vi har att se fram emot. Det kommer bli jättekul och intressant att få följa honom och hans väg som kung här framåt.

Frederik reser ensam

Fast till en början får Frederik klara sig utan Mary. Hans första officiella resa som kung kommer att ske utan drottningen, bekräftar hovet till danska Billed-Bladet.

Annons

Resan till Polen, som pågår 31 januari till 2 februari, är ett företagsfrämjande där kung Frederik ska representera Danmark i sällskap med bland andra utrikesminister Lars Løkke Rasmussen.

”Det har bestämts att kungen ska genomföra det officiella företagsfrämjandet till Polen, som har förberetts under lång tid innan tronskiftet blev känt”, skriver hovet och fortsätter:

Efter detta kommer kungen och drottningen att följa traditionen tillsammans och genomföra sina första gemensamma officiella resor, som bland annat kommer att gå till nordiska länder”.

Drottning Mary och kung Frederik
Frederik får klara sig utan Mary.

Foto: TT

Annons