Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet bekräftar - kungen och Silvia ställer in resa efter jättebråk: ”Dödens tåg”

14 mar, 2024, 07:49 
Kungen och drottning Silvia reser inte med ”Dödens tåg” – efter jättebråk i Mexiko.
Annons
Kungen och Silvia i Mexiko – se glammiga filmerna!Brand logo
Kungen och Silvia i Mexiko – se glammiga filmerna!

Kungen är känd för sin faiblesse för tåg. Förra året fick han och drottning Silvia flera möjligheter att utnyttja sitt favorit-transportmedel, när de reste runt i Sverige och besökte alla 21 län.

De senaste åren har kungaparet tagit tåget allt oftare. Kungen tycker det är ett utmärkt transportmedel för att få ta del av alla vackra vyer, samtidigt som han kan luta sig tillbaka och njuta av åkturen på rälsen.

– Jag gillar att ta tåget. Det är fint att kunna blicka ut över landskapen och sedan är det bekvämt, har kungen berättat.

Kungen åker tåg
Kungen älskar att åka tåg och titta ut på den vackra naturen.ROBBAN ANDERSSON / XP / TT

Kungen och Silvia ställer in resa

Kungaparet befinner sig just nu på statsbesök i Mexiko. På torsdagen väntar en resa till staden Mérida, där kungen och drottningen bland annat ska besöka ruinstaden Uxmal.

Annons

Under statsbesöket var tanken att kungen och drottningen skulle få åka tåg med ”El Tren Maya”, även kallat ”Dödens tåg” av kritiker, men hovet har valt att ställa in resan efter uppgifter om att en demonstration mot resan planerats utanför svenska ambassaden i Mexiko, rapporterar Aftonbladet.

– Det är många parametrar som vi tar ställning till när programpunkter ska beslutas. Även när det gäller politiska frågor som i detta fall, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till tidningen.

Därför bråkas det om ”Dödens tåg”

Bygget av ”El Tren Maya” har fått mycket motstånd. Både internationella organisationer och lokala invånare har varit kritiska till byggets negativa påverkan på miljön.

Annons

Enligt Aftonbladet så lovade president Andrés Manuel Lopéz Obrador regering att inte fälla ett enda träd för att genomföra bygget, men de kom senare med ett uttalande att de fällt 3,4 miljoner träd för att rensa vägen för järnvägen.

Drottning Silvia och kungen
Kungen och drottning Silvia ställer in tågresan i Mexiko.Tischler Carlos/Eyepix/ABACA/Shutterstock

Foto: TT

Annons