Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet bekräftar: Kungens vägran inför firandet – så påverkas familjen

08 sep, 2023, 17:00 

Kungen väljer bort ett privat firande med familjen.

Annons

Den stora festen under det kungliga superåret närmar sig. Den 15 september firar kungen 50 år på tronen – ett jubileum som pågått hela året med bland annat en Sverigeturné till samtliga 21 län.

EXKLUSIV INTERVJU! Kungen om historiska firandet: ”Det känns...”Brand logo
EXKLUSIV INTERVJU! Kungen om historiska firandet: ”Det känns...”

Partyplaneringen har pågått i flera månader och festmiddagen kommer att hålla till i den 610 kvadratmeter stora Rikssalen. Gästlistan består bland annat av kungligheter, presidenter, statsministrar och talmän.

– Det kommer att vara mer än 300 gäster, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam.

Annons
Kung Carl Gustaf
Kungen firar 50 år på tronen.

Kungen väljer bort privat firande

Det kommer med all sannolikhet bli en intensiv jubileumshelg för kungafamiljen, med bland annat middag och korteger, och beskrivs som en fest för hela svenska folket.

Därför kommer det, till skillnad från exempelvis kungliga födelsedagar, inte att anordnas något privat firandet. Det bekräftar hovet nu för tidningen Expressen.

– Ett jubileum där vi firar Sveriges monark i 50 år är en angelägenhet som gäller hela svenska folket och officiella Sverige, säger Margareta Thorgren.

Annons

Därför blir det inget privat firande

Att kungen väljer bort ett privat firande bekräftas även av förste hovmarskalk, Göran Lithell. Han säger till tidningen att det är kungen själv som står bakom beslutet och att firandet handlar om hans officiella roll som statschef.

– Själva utgångspunkten för hela planeringsarbetet var att kungen själv har varit angelägen från start om att det här verkligen är statschefens officiella firande, snarare än privatpersonens firande av 50 år på tronen, säger Göran Lithell till Expressen.

Kungafamiljen
Något privat firande med kungafamiljen blir det inte.

Foto: TT

Annons