Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet bekräftar: Tvingas bort efter skandalen – första orden

02 dec, 2022, 08:30 
Prins William och prinsessan Kate

Det stormar återigen i det brittiska kungahuset – och nu har man tvingats agera.

Annons
7 föräldratips från Kate och William!Brand logo
7 föräldratips från Kate och William!

Det verkar aldrig bli någon vila för det brittiska kungahuset, som återigen skakas av en skandal inom hovet. Denna gång är det Susan Hussey som står i fokus, prins Williams gudmor och drottning Elizabeths nära vän.

Nu uttalar sig prins Williams taleperson om stormen.

Anklagar hovdamen för rasism

Susan Hussey, eller Lady Susan Hussey som hon kallas är förutom en nära vän till kungafamiljen, drottning Elizabeths hovdam i hela 60 år. Även drottning Camilla står henne nära.

Men nu blir det ändring på det. Det var under en sammankomst på Buckingham Palace som allting gick snett. På gästlistan stod förutom drottning Camilla och danska kronprinsessan Mary och Susan Hussey, Ngozi Fulani.

Prins Charles, nu kung Charles och Ngozi Fulani
Ngozi Fulani har rört sig i kungliga sammanhang förut, här tillsammans med dåvarande prins Charles 1997.

Ngozi Fulani arbetar med att hjälpa kvinnliga våldsoffer, och temat för dagen var just att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. Men när Susan och Ngozi samtalade gick det fel. Ngozi anklagar Susan för rasism, och publicerade dialogen på Twitter.

Annons

Susan ska bland annat ha frågat Ngozi om vart hon kommer ifrån, och inte tagit Storbritaninen som svar, trots att hon är brittisk medborgare, eftersom hon är mörkhyad.

"Varifrån kommer du egentligen? Varifrån kommer ditt folk? hade Susan bland annat frågat Ngozi.

Prins William och prinsessan Kates talesperson uttalar sig

På plattformen reagerade många starkt över hovdamen Susan beteende, och det hela fick omedelbara konsekvenser. Buckingham Palace gick ut med ett uttalande där de starkt tog avstånd från Lady Susans beteende, och hon lämnade sin roll inom hovet:

"I det här fallet har oacceptabla och djupt beklagliga kommentarer gjorts. Vi har nått ut till Ngozi Fulani i denna fråga och bjuder in henne att personligen diskutera alla delar av hennes erfarenhet om hon så önskar. Under tiden vill den berörda personen uttrycka sin djupa ursäkt för den skada som orsakats och har klivit vid sidan av sin hedersroll med omedelbar verkan." Skrev de bland annat.

Nu har dessutom en talesperson till prins William och prinsessan Kate valt att bryta tystnaden kring Williams gudmor.

– Jag blev verkligen besviken över att höra om gästens upplevelse. Rasism har ingen plats i vårt samhälle. Dessa kommentarer var oacceptabla och det är rätt att individen har klivit åt sidan med omedelbar verkan, och tillägger att William själv satt på ett flygplan när nyheterna kom.

Prins William och prinsessan Kate
Prins William och prinsessan Kate uppskattar inte hans gudmors beteende.

Foto: TT

Annons