Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet bekräftar: Mary väljer att flytta ut – beslutet med Frederik efter alla år

24 apr, 2024, 11:00 
Nu har kung Frederik och drottning Mary bestämt sig.
Annons

Kronprinsen har blivit kung. Sedan tronskiftet har kung Frederik och drottning Mary försökt anpassa sig till sina nya roller och strävat efter att skapa sin identitet som Danmarks nyblivna kungapar.

Så träffades Mary och Frederik!Brand logo
Så träffades Mary och Frederik!

En stor omställning gäller slottet Amalienborg. Slottet på 5000 kvadrat är beläget i hjärtat av Köpenhamn, fördelat över tre plan med två våningar avsedda för arbete och representation.

Där har köket, med snickerier av ask och golv i såpad pommersk furu, spelat en central roll och varit familjens favoritrum – en plats där hela familjen kunnat sätta sig ned och prata om den kungliga vardagen.

Annons
Kung Frederik och drottning Mary
Kung Frederik och drottning Mary tar snart farväl av sitt älskade Amalienborg slott.MISC / BACKGRID US / TT

Hovet bekräftar flytten

Inom kort är det dags för Mary och Frederik att ta farväl av sitt älskade Amalienborg. I stället kommer kungaparet att flytta till vackra Kancellihuset på Fredenborgs slott.

Det danska kungahuset har bekräftat att kungaparet planerar en långtidsvistelse i Kancellihuset. Flytten kräver nu en rad förändringar, skriver danska tidningen Billed-Bladet.

Säkerheten höjs avsevärt kring Fredensborgs slott och enligt Billed-Bladet kommer säkerhetsarbetet vara så omfattande att den den danska befolkningen kommer att märka av förändringen.

Annons

Då flyttar Mary och Frederik

Framöver kommer det ske förändringar av trafiken till och från slottsträdgården längs med slottets östra sida. Man har bland annat byggt en ny stig, som kommer fungera som en passage runt slottet när Frederik och Mary är hemma på Fredensborg.

Frederik och Mary tog över Kancellihuset när de gifte sig 2004. De har också bott där tidigare, då bostaden på Amalienborg rustades upp och renoverades.

Flytten till Kancellihuset väntas ske den 2 maj.

Kung Frederik och drottning Mary
Kung Frederik och drottning Mary väntas flytta in i Kancellihuset den 2 maj.Stefan Lindblom/TT

Foto: TT

Annons