Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet bekräftar: Silvia lämnar Drottningholms slott

08 maj, 2024, 08:30 
Drottning Silvia har lämnat Drottningsholms slott – gemensamma beslutet med kungen.
Annons

Kungaparets älskade Drottningholm brukar beskrivs som Sveriges hemligaste 20-rummare. Här har de bott i över 40 år, och den privata våningen inreddes en gång i tiden för kungen och drottning Silvias växande familj.

Titta in på Drottningholm – så bor kungen och Silvia!Brand logo
Titta in på Drottningholm – så bor kungen och Silvia!

Men tiderna förändras. I dag är det inte alls lika mycket liv på Drottningholm som när kungen och drottningen flyttade från Kungliga slottet och gjorde Drottningholm till sin officiella bostad 1981.

– Då var de en stor barnfamilj, i dag är de två personer och en hund kvar på 192 rum stora Drottningholm, säger Svensk Damtidnings mångåriga reporter Helena Wiklund.

Annons
Drottningholms slott
Drottningholms slott har varit kungen och drottning Silvias officiella bostad sedan 1981.Henrik Montgomery/TT

Silvias hårda arbete

Under pandemin fungerade även Drottningholm som bas för kungaparets hemmajobb. Här levde de både sitt vanliga vardagsliv och hårda arbetsliv, med digitala möten som ständigt avlöste varandra.

Kungaparet har alltid arbetat stenhårt. Inte minst drottning Silvia, som kan sitta uppe sent på nätterna och skicka sms till diverse organisationer som hon är engagerad i.

– Nästan alla framhåller att hon ständigt jobbar och bryr sig för lite om sig själv. Underförstått är hon nästan på gränsen till att bli utbränd i slutet av året, sover knappt och skickar sms på nätterna, har Ingrid Thörnqvist, som följt Silvia i ett år och givit ut boken ”Yrke: Drottning – Makten och möjligheterna”, berättat.

Annons

Lämnar Drottningholm

Pandemin är över. Silvia och kungen behöver längre inte låsa in sig på Drottningholm för att sköta sitt arbete – och likt tidigare år har de arbetat hårt runt om i Sverige och världen för att sköta sina kungliga plikter.

I två dagar har de dessutom varit värdar när det danska kungaparet avverkat sitt allra första statsbesök.

Men någon vila mellan varven blir det inte. Dagen efter avskedsceremonin lämnar Silvia och kungen Drottningholm och reser till sitt älskade Öland.

Annons

I den kungliga kalendern står det att de under onsdagen kommer närvara vid stiftelsen Drottning Victorias vilohems 100-årsjubileum i Borgholm.

Senare under dagen närvarar de dessutom vid invigningen av årets Solliden-utställning.

Drottning Silvia
Drottning Silvia och kungen reser nu till Öland för kungligt uppdrag.Pontus Lundahl/TT

Foto: TT

Annons