Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet bekräftar: Silvia lämnar Sverige för sin hemstad

26 maj, 2023, 06:30 

Drottning Silvia åker på hedersuppdrag till hemstaden!

Annons
Fina ögonblicket med Silvia – under stora besöketBrand logo
Fina ögonblicket med Silvia – under stora besöket

Kungafamiljen är ständigt ute på uppdrag och föräras olika hedersbetygelser men nu är det dags för drottning Silvia att få vara med om något alldeles extra. Hon kommer nämligen bli hedersmedborgare i sin hemstad Heidelberg, Tyskland, och reser dit för en ceremoni under fredagen.

Drottningen föddes ju i Tyskland och har spenderat sin uppväxt i båda Tyskland och Brasilien. Hon har alltid varit intresserad av språk och uppväxten mellan olika länder är en av anledningarna till att hon kan prata inte bara tyska och svenska utan även engelska, franska, spanska och portugisiska.

Allt sedan hon gifte sig med kung Carl Gustaf har hon hängett sig helhjärtat åt Sverige men hon glömmer aldrig sin bakgrund och väljer att uppmärksamma sitt tyska arv när tillfälle ges. Därför var det en självklarhet att ta emot denna hedersbetygelse från staden Heidelberg.

Annons

– Hon ser mycket fram emot att åka och är tacksam över den här hedersbetygelsen hon får av sin hemstad, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Delas ut av borgmästaren

Priset delas ut av borgmästare Eckart Würzner under en bankett med 120 närvarande gäster, däribland Stefan Hall, Nobelprisvinnare i kemi.

”Det sociala engagemanget från drottning Silvia av Sverige är fantastiskt, speciellt hennes kamp för barn som behöver skydd. Priset som hedersmedborgare av staden Heidelberg är en hyllning av detta. Priset sätter ljus på de starka band som finns mellan Baden-Württemberg och Sverige.” säger Heidelbarg stad i ett pressmeddelande.

Besöket sträcker sig över två dagar och Silvia kommer även passa på att delta i stadens svensk-tyska förenings 50-årsfirande. Det är förstås väldigt personligt för drottningen att åka tillbaka till sin hemstad, något som inte händer alltför ofta. Silvia har en del släkt och vänner i Heidelberg men hur mycket hon kommer hinna med under dagarna är oklart.

– Hon har ju en del släkt i Tyskland men det här är ju den här utdelningen i Heidelberg och den svensk-tyska föreningen så det är två officiella punkter.

– Vad drottningen gör i övrigt under besöket är privat.

Annons