Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Hovet bekräftar: Sofias hemliga nätverk – i möte om feminism

04 okt, 2019, 17:00 
Prinsessan Sofia och Sofianätverket
Nu kan vi avslöja vad prinsessan Sofia gjorde i onsdags kväll: Hon träffade sin tidigare okända tjejgrupp – Sofianätverket!
Annons

Svensk Damtidning kan avslöja att prinsessan Sofia är med i en egen kvinnogrupp – och den heter Sofianätverket! Vid mötet i onsdags kväll på Norrsken House på Birger Jarlsgatan i Stockholm var hon en av de nio deltagarna runt bordet.

”Idag samlades Sofianätverket för att diskutera socialt entreprenörskap, feministisk utrikespolitik och hur nätverket kan skapa förutsättning för kvinnlig inkludering framöver” skriver en av deltagarna på Instagram.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Prinsessan Sofia och Sofianätverket på Norrsken
Prinsessan Sofia vid mötet på Norrsken i onsdags kväll.

När vi når initiativtagaren Tove Ahlström, som till vardags är vd för Global Utmaning (en oberoende tankesmedja för hållbar utveckling) så berättar hon hur Sofianätverket bildades – den 7 november 2018.

Annons

– Det var i samband med att Melinda Gates besökte Stockholm. Då hade vi ett rundabordssamtal här på Norrsken House om kvinnligt ledarskap och hur Sveriges position som föregångsland när det gäller jämställdhet ska kunna spridas vidare även utomlands.

– Då föddes också tanken att göra nätverket permanent. Och eftersom det satt fem Sofior runt bordet så fick det heta Sofianätverket. Det var prinsessan Sofia, Sophia Bendz, Sofia Breitholtz, Sofia Arkelsten och Sophie Nachemson Ekwall. Så det är inte döpt efter prinsessan Sofia, även om hon är en medlemmarna.

Prinsessan Sofia i möte med Sofianätverket.
Sofianätverket är enbart för kvinnor – än så länge.

Prinsessan Sofias kvinnliga nätverk

Hur ofta träffas ni?

Annons

– Ungefär en till två gånger om året.

Är Sofianätverket bara öppet för kvinnor?

– Ja, men vi pratade om det nu på mötet, att det kunde vara idé att även inkludera män.

Och prins Carl Philip, är han medlem?

– Nej, men jag såg att han twittrade om vårt möte igår, det var lite roligt.

Är ni alla feminister?

– Det är inte vår utgångspunkt. Inkludering och jämställdhet är det stora för oss. Vi står för ett jämlikt samhälle och för att öka kvinnors inkludering i alla samhällssektorer.

Prinsessan Sofia i röd klänning och sin privata tiara.
Sverige har en nätverkande prinsessa.

Hovets informationschef Margareta Thorgren kommenterar prinsessan Sofias medverkan i Sofianätverket så här:

Annons

– Det här är ett område som intresserar prinsessan mycket och som hon har valt att engagera sig i.

Är prinsessan Sofia feminist?

– Det är inget jag kan svara på. Men generellt är jämställdhet en viktig fråga och en värdering som kungafamiljen delar.

Medlemmarna i Sofianätverket: Sofia Breitholtz (Project Playground), Tove Ahlström (vd tankesmedjan Global Utmaning), Anna Svahn (vd Cyg Cap), Victoria Escobar (Changers Hub), Aylin Fazelian (riksdagsledamot för Socialdemokraterna), Minéa Frykman (Stiftelsen Höj Rösten) samt prinsessan Sofia.
Här är gänget som var med vid Sofianätverkets möte i onsdags: Sofia Breitholtz (Project Playground), Tove Ahlström (vd tankesmedjan Global Utmaning), Anna Svahn (vd Cyg Cap), Victoria Escobar (Changers Hub), Aylin Fazelian (riksdagsledamot för Socialdemokraterna), Minéa Frykman (Stiftelsen Höj Rösten) samt prinsessan Sofia.

Foto: Joel Ahlgren/Global Utmaning, TT.

Annons