Hovet berättar: Det här händer när Victoria fått sitt barn

Nu har hovet lagt ut ett pressmeddelande om vad som är tradition och praxis vid kunglig födsel – här får ni veta allt om vad som händer när kronprinsessan Victoria fött sitt barn.

Följande traditionella ceremonier kommer att äga rum med anledning av kronprinsessans nedkomst, beräknad till början av mars 2012, skriver man på hovets hemsida. Det är Riksmarskalken som meddelar rikets ledning om födseln och sedan kommer en kommuniké från Riksmarskalken att publiceras på på nätet, på hovets hemsida och via deras Facebooksida.

En konselj

Vid en kunglig födsel hålls en konselj som kungen kallar till, där informerar kung Carl Gustaf regeringen om följande: titel, namn, tilltalsnamn samt tilldelat hertigdöme/hertiginnedöme för tronarvingen.

Te Deum

Vid en kunglig födsel hålls också en tacksägelsegudstjänst, Te Deum, en gammal kyrklig ceremoni. Te Deum hålls i Slottskyrkan dagen efter födseln, om inte födseln sker på en lördag, då hålls Te Deum följande måndag. Hovet skriver också:

– Inbjudningar till Te Deum skickades ut den 1 och 2 februari 2012. Detta med anledning av att hovet sänder ut inbjudningar till större evenemang ungefär en månad innan evenemanget äger rum.

Läs mer på hovets hemsida här››

Av Agneta Nisbeth

Foto: Charles Hammarsten

Läs även:

Kungliga modebloggen gästade Nyhetsmorgon››

Victoria och Daniel besökte Förintelsens minnesdag››